MKS ima “pouzdane informacije” o masovnim grobnicama u Libiji

0
22

Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatou Bensouda saopćila je kako je MKS primio ”pouzdane informacije“ o 11 navodnih masovnih grobnica u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ova otkrića mogu predstavljati dokaz ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti – rekla je Bensouda u informaciji.

Nakon što su oslobođene teritorije koje su nekada držali pripadnici milicije Khalife Haftara u Tarhuni i okolici, otkrivene su mnoge masovne grobnice, a libijski zvaničnici su pozvali međunarodna pravosudna tijela da nešto učine o tom pitanju.

– Pozivam libijske vlasti da poduzmu sve neophodne mjere kako bi zaštitila i osigurala mjesta masovnih grobnica i pobrinuli se da se provode sve aktivnosti kako ne bi dovele u pitanje buduće istrage – rekla je ona.

Bensouda je ujedno i pozdravila odluku Antonia Guterresa, sekretara UN-a, koji je ponudio podršku u tom smislu, dodajući kako se MKS raduje sarađivanju s libijskim vlastima, UN-om i svim relevantnim partnerima u istrazi ovih dokaza o mogućim zločinima u Tarhuni.

Izrazila je i zabrinutost zbog zbog povećanog nasilja i mogućeg rasta žrtava usljed zračnih napada i granatiranja.

Pozvala je sve strane i oružane grupe u Libiji da potpuno poštuju pravila međunarodnog humanitarnog prava.

– To uključuje sve neophodne mjere u zaštiti civila i civilne infrastrukture uključujući škole i zdravstvene ustanove – dodala je Bensouda.

Pozvala je i sve komandante da poduzmu neophodne mjere kako bi se spriječili i kaznili zločini njihovih podređenih.

Navela je i kako Libija nastavlja biti prioritet za MKS.

(Anadolija)