Mladi inovator Haris Salkić za Preporod.info: U BiH ima dovoljno prilika, na mladima je da ih iskoriste

Date:

Bosna i Hercegovina ima dobar obrazovni kadar na koji može biti ponosna. U najboljem svjetlu našu zemlju predstavlja Brčak Haris Salkić, student Mašinskog fakultet u Sarajevu, koji je osmislio prototip robotske ruke.

Ovaj student za Preporod.info svim mladim u BiH, koji masovno odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom, poslom, egzistencijom, poručio je da se bore za svoje snove, jer će im to omogućiti da gade dobar život u svojoj zemlji, umjesto da idu vani u potrazi za poslom.

– Moja poruka za mlade je da vjeruju u svoje snove i da se bore za njih, ma koliko taj put teško izgledao. To je jako bitno i sa aspekta izgradnje ličnosti mlade osobe. U Bosni i Hercegovini imamo dovoljno prilika kako bi pokrenuli svoju ideju, a cilj, naravno, treba nam bude da svoje proizvode, usluge i znanje izvozimo van granica naše domovine – kazao je Salkić.

Njegov izum koristit će se kao nastavno pomagalo u obrazovnom procesu u osnovnim i srednjim školama, te tehničkim fakultetima u Bosni i Hercegovini.

– Cilj je da uz pomoću ovog nastavnog učila učenici i studenti steknu određena znanja vezano za programiranje robotske ruke te funkcionisanje mehaničkih i elektro sistema. Uz pomoć ovoga znatno će im biti lakše prilikom susretanja, odnosno rada na pravom industrijskom robotu koji je znatno skuplji – dodaje Salkić, inače pobjednik show-takmičenja u poslovnim idejama “Sarajevo Business Forum Start-up Challenge”. 

Za naš portal osvrnuo se i na obrazovni proces u BiH.

– Stanje u obrazovanju u BiH, nažalost, nije na zavidnom nivou i na tom planu ima dosta posla. Jedna od tih stvari jeste i veća povezanost akademskog i privrednog dijela zajednice – ukazao je Salkić.

Naš sagovornik, iako mlad, osnovao je kompaniju koja je prva te vrste za proizvodnju robotskih ruku u jugoistočnoj Evropi, a treća na cijelom Starom kontinentu. Kako kaže, interes za njegovu robotsku ruku je ogroman. Brojne obrazovne institucije su ga kontaktirale, a i privatne kompanije iskazuju zanimanje, zbog čega je morao i “angažirati” mlađu sestru u kompaniji koju je pokrenuo, HAS Robotics. 

HAS Robotics je već primio brojne narudžbe za robotske ruke mladog Harisa Salkića, koje će uskoro biti dostupne za tržište BiH. Već postoje ideje za razvoj HAS_Two ruke, koja će biti metalna i biti pogodna i za razne industrijske namjene, ali, kako mladi Brčak kaže, jedno po jedno.

Za proizvodnju svog uređaja koristi 3D printere, a za jednu robotsku ruku je potrebno deset dana, što utieče na proizvodne kapacitete.

– Trenutno firma HAS Robotics radi projekte iz oblasti razvoja proizvoda, usluga 3D printanja i edukacija iz oblasti robotike. Kada je riječ o tehnologiji 3D printanja u posljednje vrijeme učavamo rast potražnje za uslugama 3D printanja, kako rezervnih dijelova tako i prototipa raznih dijelova – kazao je Salkić.

S obzirom na uspijeh koji je ostvario zahvaljujući radu, jedno je sigurno: Ne planira otići iz zemlje, već dokazati da i u BiH postoje ljudi koji mogu praviti vrhunske stvari. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related