Mladi iz BiH i EU integracije: Održana predavanja i radionice u medresama

U okviru projekta planirana je i glavna debata, javni natječaj, koji je u toku i otvoren za prijave, te studijsko putovanje u Brisel.

S mladima se tokom trajanja projekta kroz različite aktivnosti radi na upoznavanju s Evropskom unijom, njenim temeljnim principima i EU integracijama BiH, ali i pokazuje kompatibilnost između islamskih i vrijednosti koji se promoviraju u EU. Ideja projekata jeste borba protiv predrasuda kako su evropske vrijednosti nepomirljive s islamom, naročito islamom koji se baštini u BiH; promoviranje suživota s drugima;  ukazivanje na činjenicu kako je evropsko naslijeđe također i islamsko te da islam nije nova i strana vjera Evropi. Mladi kroz radionice iz pet oblasti: esej, debata, fotografija, video i umjetnost postaju svjesni mota Evropske unije: “Ujedinjeni u različitosti“, a sve radionice imaju zajednički cilj: usvajanje i daljnju primjenu univerzalnih vrijednosti koje promiče Evropska unija.

Video izvještaj  i više fotografija s predavanja i radionica pogledajte OVDJE.

Ova zemlja, kao i Evropa, pamti periode u kojima je bogatstvo njene različitosti instrumentalizirano za sukobe, ali pamti i daleko duži period jedinstva u različitostima. S višestoljetnom tradicijom pluralizma i interkulturalizma, Bosna je primjer harmonije i suživota različitih etničkih i vjerskih zajednica. Bosanski duh otvorenosti, zajedničkog života i uzajamnog uvažavanja koji je krasio i krasi ovu zemlju temelj je onoga što nazivamo evropskim vrijednostima. Ulaskom u Evropsku uniju, čemu Bosna i Hercegovina teži, građani ove zemlje ne počinju, već samo nastavljaju živjeti interkulturalizam, ujedinjeni u različitosti s drugim narodima.

Projekat je počeo u mjesecu aprilu i trajat će pet mjeseci, dok će sve informacije i aktivnosti u vezi s ovim projektom biti dostupne na web-stranici www.mojemjestoeu.ba.

Studijsko putovanje u Brisel

Nakon održanih predavanja i radionica u okviru projekta mladi imaju priliku prijaviti se na javni natječaj za eseje, video, fotografije i druge umjetničke i književne radove o Bosni i Hercegovini u Evropskoj uniji, praveći vezu između religijskih sloboda i Evropske unije, interkulturalizma itd. Aktivnost će uključiti selekciju najboljih 10-12 umjetničkih  i književnih radova, koji će biti uključeni u posebnu brošuru, i čiji će autori kao nagradu dobiti putovanje u Brisel, gdje će prezentirati svoj rad u EU parlamentu. Također, bit će upriličena i učenička debata u jednoj od bh. medresa, a u planu je i utemeljenje EU integracijskih debatnih klubova u medresama koji će nastaviti svoj rad u budućnosti i biti u kontaktu s Delegacijom EU u BiH i Uredom specijalnog predstavnika EU kako bi se nastavila promocija EU integracija povezanih s  vanškolskim aktivnostima.

Mladi ambasadori

„Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini nastavlja saradnju sa Islamskom zajednicom i kroz projekt “Moje mjesto u EU”, koji realizujemo sa studentima šest islamskih teoloških srednjih škola – medresa diljem Bosne i Hercegovine. Cilj projekta je da se ukaže na važnost procesa EU integracija i izgradnje zajedničkog razumijevanja među mladim ljudima različitih vjerskih uvjerenja kako u BiH, tako i u cijeloj Evropi. Projekt predstavlja priliku da se razgovora i pokaže da je Evropa satkana od zajedničke historije, tradicija i vrijednosti, koje se baziraju na prihvaćanju i poštovanju drugog i drugačijeg. Pored dijela koji je edukativan, projekt ima i svoju kreativnu stranu. Željeli smo da studenti kroz svoj umjetnički ili literarni izražaj prenesu kako vide svoje mjesto u Evropi. Radujemo se da vidimo rezultate koji će biti izloženi u izložbenim prostorima u BiH i Briselu. Očekujemo konstruktivne debate koje će se organizovati pred kraj projekta. Nadamo se da će ideja ovog projekta biti očuvana kroz klubove za evropske integracije koji se uspostavljaju u medresama, i vjerujemo da će učenici biti uspješni mladi ambasadori koji rade na promociji integracije Bosne i Hercegovine u EU, i poštivanju i očuvanju evropskih vrijednosti u bh društvu.“ Jamila Milović-Halilović direktor komunikacija i potparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU.

jamila

Jamila Milović-Halilović: Evropa je satkana od zajedničke historije, tradicija i vrijednosti

Projekt menadžer ispred Islamske zajednice Melika Arifhodžić je kazala da je cilj i buđenje interesa kod mladih da ostaju u BiH, te da ne odlaze iz svoje domovine nakon što završe školovanje. “Oni su budućnost ove zemlje i trebaju dovesti Evropsku uniju u Bosnu i Hercegovinu, a ne da odlaze iz nje u druge evropske zemlje“, istakla je Melika.

Predavači, koji u interakciji s učenicima dolaze do važnih zaključaka, jesu istaknuti univerzitetski profesori, asistenti i savjetnici iz oblasti međunarodnih odnosa i evropskih integracija u državnim i nevladinim organizacijama u BiH: Dževada Šuško, Muhamed Jusić, Elvis Kondžić, Ismail Čidić i Nermin Čakić.

Radionice iz debate i eseja vode profesori bosanskog jezika i književnosti u medresama, radionice iz umjetnosti (art) vode Kenan Šurković i Elvira Bojadžić, radionice iz fotografije Edin Junuzović i Jasmin Agović, a radionice iz snimanja (video) vode Eldin Mehmedović i Dino Joldić.

melika

Projekt menadžer ispred Islamske zajednice Melika Arifhodžić

{gallery}mojemjesto:::0:0{/gallery}