MOBiH povlači ranije izdato saopštenje

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je da povlači u cijelosti predhodno objavljeno saopštenje u vezi s događajima oko angažiranja pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH 8. i 9. januara u Banjoj Luci.

– Prethodno dato saopštenje povlači se u cjelosti, jer ne odražava prezentirane stavove na sastanku održanom 11. januara, te se, uz izvinjenje za nesmotrenost u procesu odobravanja saopštenja, daje novo saopštenje – navode iz MOBiH.

Povodom aktualnih događanja u Banja Luci u kontekstu angažmana OSBiH 9. januara, u Ministarstvu odbrane BiH održan je sastanak ključnog menadžmenta s načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog stožera, te je, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljita analiza provedenih aktivnosti i procedura u vezi s odavanjem počasti, navodi se u novom saopštenju iz MOBiH, koje potpisuje ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Nadalje, ocijenjeno je da primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama, naučenih lekcija, načelnik Zajedničkog stožera identificira pitanja u vezi nejasnih ili nedovoljno reguliranih procedura za odavanje počasti koja će biti predložena za održavanje sastanka s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

– Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč dnevnopolitičkim presinzima, ostaju opredijeljeni na izvršavanje zakonskih nadležnosti definiranih Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i na ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine. Sve to u cjelini, doprinosi afirmaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a time i države Bosne i Hercegovine – ističe se u saopštenju koje potpisuje ministrica odbrane BiH.

(FENA)