Moguće uvođenje novih pravila o šetanju pasa u Njemačkoj

Date:

Novo pravilo prema kojem bi Nijemci morali izvoditi svoje pse u šetnju dvaput dnevno pokrenulo je raspravu o tome može li država odlučivati o tome što je najbolje za kućne ljubimce, u ovom slučaju pse kojih je 9,4 miliona.

Ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner rekla je da se savjetovala sa stručnjacima i da uvodi zakon kako bi osigurala da se psi izvode u šetnju ili puštaju u dvorište najmanje dvaput dnevno u ukupnom trajanju od jednog sata, prenosi Suddeutsche Zeitung.

– Kućni ljubimci nisu igračke koje služe za maženje – njihove potrebe moraju se uzeti u obzir – rekla je Kloeckner dodavši da se oni ne smiju predugo ostavljati sami te da im treba osigurati dovoljno vježbe. Pojašnjava da će pravila biti usklađena sa novim naučnim saznanjima o potrebama pasa.

Pošto svaki peti Nijemac ima psa, ovo novo pravilo odnosi se na znatan broj stanovnika.

Najpopularnije pasmine u Njemačkoj su njemački ovčar i jazavčar, a nakon njih slijede labrador, retriver i Jack Russell terijer.

Ministarstvo poljoprivrede namjerava usaglasiti provođenje pravila sa 6 saveznih pokrajina koje će biti odgovorno za njihoviu primjenu, navodi Suddeutsche Zeitung. Pravilo bi moglo stupiti na snagu početkom naredne godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related