“Moja adresa: Srebrenica” – Ne pristajemo na političko nasilje nad Bošnjacima

Date:

Bošnjački odbornici u Skupštini opštine (SO) Srebrenica saopćili su da su danas napustili tematsku sjednicu nakon što su odbornici političkih stranaka iz entiteta RS pokrenuli inicijativu o usvajanju rezolucije o stradanju Srba u Srebrenici u 20. vijeku.

Kako se navodi se u saopćenju odbornika Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske fronte (DF), bošnjački odbornici u SO Srebrenica napustili su tematsku sjednicu i nisu pristali na političko nasilje nad Bošnjacima.

– Naime, srpske stranke čiji odbornici participiraju u SO Srebrenica su pokrenule inicijativu o usvajanju rezolucije o stradanju Srba u Srebrenici u 20. vijeku. Ova inicijativa dolazi upravo pred 11. juli i nakon nedavnih presuda Mladiću, Stanišiću i Simatoviću, a sve kao pokušaj relativizacije sudskim presudama dokazanog genocida nad Bošnjacima. Mi, Bošnjaci, jesmo manjina u Skupštini opštine Srebrenica, a zašto smo manjina postoje i razlozi. Ovo je nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka u mjestu u kojem je nad njima počinjen genocid. Iako nismo htjeli, kako zbog nepravde tako i zbog spoznaje šta nas čeka, poslije izbora smo ipak prihvatili mandate, zarad funkcionisanja lokalne zajednice. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu za sve na šta smo glasno i na sve načine ukazivali – navodi se u saopćenju.

Odbornici Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF-a pozvali su OHR i sve druge nadležne institucije na konačno donošenje ili nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, “kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida”.

– Pozivamo političke subjekte, međunarodne predstavnike, OHR, EU, ambasadore Kvinte da se, kroz izmjene Izbornog zakona, Srebrenica tretira na poseban način, a koji će spriječiti preglasavanje, diskriminaciju i vratiti minimum pravde gradu u kojem je počinjen genocid – poručuju odbornici Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF-a.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related