Mostar: Donacija Bošnjaka iz SAD-a kantonalnoj bolnici

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su mostarski muftija Salem ef. Dedović i generalni sekretar Crvenog krsta Federacije BiH Namik Hodžić.

Donacija u lijekovima prema riječima direktora Guzina samo je jedan od vidova dugoročne saradnje i razumijevanja kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“ i Islamske zajednice u BiH.

„Drago mi je da su rukovodeći ljudi u Islamskoj zajednici prepoznali da je naša kantonalna bolnica mjesto gdje treba pomoći i dostaviti donaciju“, rekao je Guzin.

Akcija prikupljanja lijekova i sredstava za kupovinu lijekova, kako je naglasio ef. Efendić, provedena među Bošnjacima Sjeverne Amerike i u relativno dugom periodu uspješno realizirana zahvaljujući entuzijazmu Sabahudin-ef. Ćemana. Jedan dio donacije u lijekovima ranije je uručen kantonalnoj bolnici u Travniku. „Rijaset IZ u BiH prepoznaje potrebe stanovništva na području BiH i nastoji sa džematima u dijaspori pomoći svim ljudima u BiH , a posebno ustanovama i institucijama. „ kazao je ef. Efendić. „Ovo je mjesec u kojem pokušavamo potaknuti ljude da iskažu solidarnost sa drugim ljudima. Vodimo aktivnosti stipendiranja učenika, pomaganja iznemoglih, bolesnih i socijalno ugroženih kategorija stanovništva“, rekao je Efendić.

Svesrdnu podršku ovoj akciji pružili su udruženje „Svitanje“ i Crveni krst Federacije BiH osiguravši formalno pravne procedure uvoza lijekova bez plaćanja carina i PDV-a. „Drago nam je da smo na taj način doprinijeli poboljšanju stanja u zdravstvenom sektoru, a nadam se da će to imati efekta na uštede bolnice i da će imati efekta u liječenju pacijenata“, istakao je generalni sekretar Crvenog krsta Namik Hodžić.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović izrazivši zahvalnost svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj akciji podsjetio je da kantonalna bolnica dr. Safet Mujić ima vitalni značaja za Mostar i Hercegovinu u cjelini. „To je težišni projekat našeg naroda i zato ovu gestu razumijemo i kao snažnu podršku. Posebno je lijepo da je ovo realizovano u ramazanu i nadam se da je ovo poruka da svi trebamo biti u transmisiji dobra i dobrih inicijativa“, kazao je muftija Dedović.