Mostar: Obilježena mubarek noć Lejletu-l-Miradž

Mevludu su pored džematlija iz Mostara prisustvovali i imami sa svojim porodicama iz bursanske općine Mustafa Kemal paša predvođeni muftijom šejhom Musaom Uzunom. Prenio je selame bratskog turskog naroda podsjetivši kako su Bošnjaci u njihovim srcima i njihovim dovama uvijek zauzimali posebno mjesto. „Iako smo geografski udaljeni, znajte da ste vi na posebnom mjestu u našim srcima. Sve ovo vrijeme  bili smo u našim dovama sa narodom Mostara, sa narodom Bosne i Hercegovine“, rekao je Uzun.  Zahvalio se Uzvišenom Allahu što im je omogućio da mubarek noć može provesti u gradu prema kojem godinama osjeća čežnju.

O značaju i vrijednosti Lejletu-l-miražda okupljenim vjernicima govorio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić. Podsjetivši na historijski kontekst Poslanikovog putovanja u više nebeske sfere gdje se susreo sa prethodnim Božijim odabranicima, gdje je počašćen šefa'atom, namazom i gdje je objavljena sura Fatiha u objašnjenjima  ef. Cikotić se fokusirao na okolnosti koje su prethodile tom događaju.  

„Ovo je posebna noć Allahove pomoći i počasti, koja je došla nakon iskušenja kroz koja je prošao Poslanik. I mi u Bosni i Hercegovini smo prošli kroz velika iskušenja, zato je za nadati se da, ukoliko ustrajemo na Pravom putu, možemo očekivati milost i počasti od Boga Uzvišenoga“, primijetio je ef. Cikotić.  

Prema kalendaru Islamske zajednice u BiH Lejletu-l-Miradž  je i noć vakifa. Podsjetivši na to ef. Cikotić se osvrnuo i na ulogu i značaj vakufa u našoj historiji ali i u aktuelnom trenutku. Preporučio je vjernicima da ustraju na strpljenju, namazu i dobročinstvu.  „Ukoliko ustrajemo na tom putu bit ćemo na budućem svijetu u posebnom i odabranom društvu“, zaključio je ef. Cikotić.