Mostar: Otvorena pokretna izložba “Muzej o Allahovom poslaniku“

 

 Izložbu, čiji su organizatori Medžlis IZ-e Mostar i Kulturni centar „Kralj Fahd“, svečano je otvorio mostarski muftija mr. Salem ef.  Dedović.

„Jedan ovakav događaj zaslužuje naše poštovanje, pogotovo zbog činjenice da je upriličen u ramazanu koji je vrijeme pobožnosti, duhovnosti, vjere, kulture, civilizacije i ljepote“, kazao je muftija. Izrazio je nadu da će izložba pobuditi interesovanje i pažnju kod Mostaraca, jer se radi o nesvakidašnjoj i neobičnoj izložbi. „Radi se o umjetničkom izrazu koji odgovara savremenom vremenu i novom načinu izražavanja na koji se može govoriti o Muhamedu a.s. Broj posjetilaca ove izložbe samo govori o tome koliko je velika ljubav našeg naroda prema Muhamedu a.s. Naš narod kroz stoljeća živi  njegov sunet u svojoj praksi, u svome životu. Za naš narod je Poslanik najveći i neprikosnoveni uzor“, pored ostalog istakao je muftija Dedović.

Autor  izložbe dr. Esmir Halilović istakao da je izložbu do sada vidjelo preko 27.000 ljudi u Bosni i Hercegovini. „Nema tu tajne to je zato što naš narod voli Poslanika Muhameda a.s.  Izložba je strukturirana u četiri segmenta kroz koja se posjetioci mogu dodatno informisati o inspirativnim događajima iz života Muhameda a.s.

Prvi segment izložbe čine panoi na kojima su hronološki aktualizirani neki od detalja iz života Muhameda a.s. od rođenja pa do smrti. Drugi segment predstavljaju četiri makete, od kojih su tri rađene u Saudijskoj Arabiji, a jedna u BiH. U trećem segmentu kroz virtualni prikaz video sadržaja autor nastoji proširiti ranije spoznaje posjetitelja o vremenu i načinu života Muhameda a.s. U četvrtom segmentu prikazano je nekoliko repliki artefakata koji se dovode u vezu sa Poslanikom i koji su, kako je kazao,  vrlo važni u islamskoj misli i dan danas, kao što je (Mudd) posuda iz koje se Muhamed a.s. abdestio,.

Izložba će u Mostaru ostati tri dana a posjetitelji će je moći vidjeti  od 9  do 20 sati. Posebno obučeni vodiči će im pojasniti i adekvatno predstaviti  sadržaje izložbe. 

„Cilj ove izložbe jeste da se na jedan novi način upozna život i djelo Božijeg poslanika Muhammeda a.s., pogotovo u ovom dobu narastajuće islamofobije, nerazumijevanja islama i muslimana, dakle i općenito lika i djela Allahovog poslanika“, pojasnio je Halilović.

Na izložbi se prisutnima ovim povodom obratio Abdulselam el Hadije ispred Kulturnog centra „Kralj Fahd“,  a odličnom izvedbom ilahija svečanost otvorenja uveličali su članovi hora El-Misbah.