Mostar: Polaznici Access posjetili institucije vjerskih zajednica


Najprije je mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, upriličio prijem za učenike Karađoz-begove medrese koji pohađaju Access program. Muftija mostarski ih je upoznao sa institucijom Muftijstva mostarskog, te funkcijom i obavezama muftije. Polaznike Access programa Muftija mostarski je upoznao i sa specifičnostima našeg muftijstva.
Profesorica Lejla Moćević-Mezit, koja rukovodi Access programom u Karađoz-begovoj medresi, upoznala je Muftiju sa aktivnostima tog programa. Muftija se upoznao i sa svim polaznicima programa, koji su uživali u druženju sa Muftijom mostarskim, razgovarajući na engleskom i arapskom jeziku.

Nakon posjete Muftiji mostarskom, polaznici Access programa posjetili su i Franjevačku crkvu, samostan i biblioteku u Mostaru. Cilj posjete bio je upoznavanje sa arhitektonskim i kulturnim posebnostima te vjerske institucije, a u svrhu jačanja tolerancije i razumijevanja u našem gradu i društvu u cjelini. Sa osobenostima Franjevačke crkve, samostana i biblioteke  učenike Karađoz-begove medrese upoznao je fra Iko Skoko.

Pomenute posjete su dio projekta upoznavanja vjerskih institucija Mostara i razumijevanja drugog i drugačijeg.