Mostarski muftija: Važno je da se nastavimo ponašati odgovorno

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović danas je posjetio Kantonalnu bolnicu „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru. U razgovoru sa direktorom ove zdravstvene ustanove, primariusom dr. Zlatkom Guzinom još jednom je izrazio punu zahvalnost i podršku menadžmentu i osoblju koji ulažu velike napore u očuvanju zdravlja građana Mostara.

– Svi uposlenici bolnice zaslužuju naše poštovanje, poštovanje šire društvene zajednice u ovom vremenu kada smo upućeni jedni na druge i kada moramo saosjećati i biti solidarni jedni sa drugima – istaknuo je muftija.

Saradnja Islamske zajednice u Mostaru sa Kantonalnom bolnicom, podsjetio je, intenzivirana je početkom pandemije izazvane virusom Covid 19, a današnja posjeta samo je jedan u nizu prijateljskih susreta upriličenih s ciljem sagledavanja kompletne zdravstvene situacije u gradu Mostaru.

– Islamska zajednica je vrlo odgovorna društvena struktura koja je pažljivo slušala i uvažavala savjete struke u organizaciji svojih aktivnosti, kako bismo na taj način doprinijeli zajedničkoj borbi očuvanja zdravlja, i stoga smo čvrsto opredijeljeni da se nastavimo odgovorno ponašati – kazao je muftija.

Direktor Guzin se zahvalio muftiji na stalnom interesovanju i podršci koju Islamska zajednica pruža bolnici pogotovo tokom trajanja pandemije.

– Uprkos vrlo teškoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu i činjenici da je znatan broj naših uposlenika bio izložen infekciji Covid 19, velikim trudom i zalaganjem svih zaposlenih, uz usku saradnju sa svim drugim zdravstvenim ustanovama u našem kantonu, za sada uspijevamo odgovoriti zadatku. Drago nam je da imamo odličnu saradnju sa Mostarskim muftijstvom, koje je od početka pandemije organiziralo nekoliko akcija prikupljanja pomoći u lijekovima i zaštitnoj opremi – rekao je Guzin.

Današnja muftijna posjeta kantonalnoj Bolnici je i svojevrstan apel svim društvenim strukturama i pojedincima da se odgovorno ponašanju.

– Svi moramo činiti što je u našoj moći, bez opuštanja i neodgovornog ponašanja. Bolnica i zdravstveni radnici imaju svoje kapacitete i mi ne smijemo doći u situaciju da ti kapaciteti budu preopterećeni. Molimo naše sugrađane da situaciju shvate krajnje ozbiljno i da svi učinimo što je do nas i na taj način budemo na usluzi zdravstvenim radnicima – poručio je muftija Dedović.

(Preporod.info)