Mreža mladih Muftijstva sarajevskog: Aktivnost podjele iftara širom muftiluka

Date:

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini tokom cijele godine, a posebno tokom mjeseca ramazana kroz brojne projekte pomaže onom dijelu stanovništva kojem je pomoć potrebna.

Godinama unazad, vrijednu podršku imaju među aktivistima Mreže mladih koji svojim prisustvom na terenu procjenjuju i predlažu skupine i pojedince kojima je pomoć potrebna, a potom pomažu prilikom njihovog obilaska i distribuiranja pomoći.

Ovog ramazana aktivisti Mreže mladih Muftijstva sarajevskog su svakodnevno na terenu kroz aktivnost podjele iftara džematlijama. Namjera je da se, pored socijalno ugroženih, obiđu i stariji mještani džemata i medžlisa na području muftiluka. Riječ je o višegodišnjim džematlijama kojima će ova akcija pokazati kako nisu usamljeni i kako imaju siguran oslonac u generacijama koje dolaze.

Ovoj aktivnosti je prethodio sastanak koordinatora Mreže mladih svih medžlisa Muftijstva sarajevskog nakon kojeg su oni u svojim zajednicama formirali timove, te komunicirajući s njima kreirali planove koga i kad posjetiti.

Namjera je da, ovako koordinirani, aktivisti obiđu sve džemate na području muftiluka, pronađu pojedince i porodice koje pripadaju navedenim kategorijama, čestitaju im ramazan, podijele iftarske hedije, te donesu dašak topline i prijatnog raspoloženja.

Planirano je da iftari budu dijeljeni svakim radnim danom do kraja mjeseca ramazana, prema utvrđenom rasporedu da svaki medžlis jednom sedmično vrši njihovu distribuciju u džematima.

Uz zadovoljstvo darivanja i toplinu kojoj svjedočimo prilikom obilaska ovih džematlija, naša misao-vodilja je uvjerenje da posebno mjesto kod Gospodara imaju oni koji su najkorisniji i koji znaju obradovati druge.

(N.G./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related