Mreža mladih: Ševvalskim druženjem rezimirane bogate ramazanske aktivnosti

 

Predavač je bio Šerif-ef. Delić koji je uputio nekoliko poruka prisutnim, među kojima su i one da mladi trebaju biti vrijedni, radini i uspješni, paziti svoje najbliže, roditelje, uvijek biti dobri prijatelji i nikada ne zaboraviti svoj džemat.

Na druženju je istaknuta zahvalnost mladima za njihov nesebičan doprinos u ramazanskim aktivnostima Mreže mladih i MIZ-a Sarajevo u cjelini, a posebno prilikom podjele ramazanskih paketa iz Bjetul-mala koje su dijelili sa svojim imamima i dolazak na obilježavanje Dana šehida.

U mjesecu Ramazanu 2018. godine u džematima MIZ-a Sarajevo organizirano je ukupno 59 iftara, te je upriličeno 114 predavanja (druženja i sijela) za mlade. Aktivnosti su kuliminirale akcijom MIZ Sarajevo i Mreže mladih uz podjelu 760 paketa socijalno ugroženim porodicama u predbajramske dane.

Nakon mjeseca ramazana omladinci Mreže mladih Muftijstva sarajevskog bili su na džumi u Potočarima u društvu sa muftijom dr. Ljevaković Enesom, te su obišli mjesta stradanja uz gledanje filma o progonu Bošnjaka te posjetu Srebrenici. 

Zajednički iftari za mlade Medžlisa (ili određenih općina) bili su organizirani:

Kooridnatori Mreže mladih su isto tako prisutvovali i na dva iftara koje je organizovalo Muftijstvo sarajevsko i to:

Važno je napomenuti da je Mreža mladih Hadžići sa svojom predstavom “Ćamil i Lejla” bila učesnik Ramazanskih večeri u Kolobara hanu. Ista predstava bila je dio Bajramskog programa Mreže mladih Ilijaš organiziranog 3. dana bajrama. Ovo je bio centralni program zaobilježavanje Bajrama za Mrežu mladih Sarajevo. 

Mreža mladih Stari grad je vlastitim sredstvima prikupljenim na iftarima u Carevoj džamiji kupila bajramske paketiće štićenicima zavoda Mjedenica.

Sljedeće druženje za mlade zakazano je u mjesecu zul-ka'de, 11. augusta 2018. godine.