Mreža mladih Stari Grad: Ramazanski kandilji i slatkiši za redovne mekteblije

Date:

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo i Mreža mladih Stari Grad su u saradnji sa Općinom Stari Grad, firmom Skuter d.o.o. i Nerminom Ikovićem obezbijedili 800 ramazanskih poklon-paketića sa posebnim vaktijama za djecu i lampionima, a zatim su te poklone jučer uručili redovnim polaznicima iz 17 starogradskih mekteba.

Mekteblijama su poklone u njiihove domove donijeli njihovi muallimi i aktivisti Mreže mladih.

Sinoć, u vrijeme akšamskog ezana i prvog pucnja topa sa Žute tabije koji su najavili dolazak Ramazana, mekteblije su sa svojim roditeljima pustili lampione i tako podijelili svoju radost sa drugima mališanima.

Na ovaj način se željelo obradovati redovne polaznike mekteba sa područja općine Stari Grad, jer su i oni kategorija koja je obuhvaćena mjerama zabrane kretanja i već nekoliko sedmica su prisiljeni da borave u svojim domovima.

– Osjećamo da su se umorili od online škole, online mekteba i da su jako poželjeli druženje i susrete sa drugarima iz škole i mekteba. U proteklim godinama smo organizovali sa tom djecom jako lijepe sadržaje dočeka mjeseca ramazana. To su najčešće bili “Ramazanski vozići” i “Ramazanski kandilji”, kada smo ih obradovali slatkišima, a u vrijeme prvog “topa” sa Tabije i oni bi puštali balone ili lampione u nebo – kazao je Mirsad-ef. Đerzić, koordinator Mreže mladih Stari Grad.

Pošto su ove godine spriječeni da organizuju spomenute sadržaje, na inicijativu Mreže mladih, njihovi muallimi i članovi Mreže mladih su ih posjetili u njihovim domovima i obradovali spomenutim poklonima, a koje su im donatori slatkiša Nermin Iković i firma Skuter d.o.o. dostavili u njihove džemate.

Osim ovog projekta, Mreža mladih, također, u saradnji sa Općinom Stari Grad i MBA pekarom, svaki drugi dan dostavlja hljebove za 215 osoba koje su starije od 65 godina, a koji u svom domaćinstvu nemaju mlađih članova koji nemaju zabranu kretanja.

Do sada je podijeljeno oko 2100 hljebova, a ovim se aktivnostima želi biti korisni dio naše Zajednice i društva. Mladi su pozvani da riključe i da budu dio Mreže mladih u svojim džematima.

– Ovom prilikom srdačno se zahvaljujemo MIZ Sarajevo i Službi za vjerske i odgojno obrazovne poslove, Ppćini Stari Grad i općinskom načelniku, Službi za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad, firmi Skuter d.o.o., Nerminu Ikoviću i MBA pekari koji su nam omogućili da realiziramo ove lijepe aktivnosti, kao i svim imamima, muallimima, džematima i članovima Mreže mladih koji su učestvovali u njihovoj realizaciji – kazao je Đerzić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related