MRV BiH: Ne dozvolimo da napadi na vjerske objekte naruše dobre međuvjerske odnose

U saopštenju za javnost pozdravljaju činjenicu da su načelnik Opštine Ivan Vukadin i drugi lokalni zvaničnici u općini Tomislavgrad osudili napad.

Posebno nam je drago da je načelnik Opštine primio delegaciju Islamske zajednice u BiH na čelu s mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem i zajedno s njima posjetio mjesto napada – navodi se.

MRV BiH smatra da je važno „da ne dozvolimo da napadi na vjerske objekte naruše dobre međuvjerske odnose“.

“Pozdravljamo i brzu i efikasnu akciju nadležnih policijskih organa i tužilaštva. Samo brzom identifikacijom počinilaca i strogim kažnjavanjem možemo spriječiti ponavljanje ovakvih kriminalnih radnji” – ističe se.

Podsjeća se da u radu Međureligijsko vijeće u BiH učestvuju sve četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice, evidentiraju se napadi na vjerske objekte i zalaže se za njihovu bolju zaštitu.

“U našem posljednjem izvještaju naglasili smo da su napadi na vjerske objekte još česti i da je osnovni problem nedovoljno strogo kažnjavanje počinitelja napada. Vjerski objekti smatraju se simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekt može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kad je napadnuta zajednica manjina u određenom području. S tim u vezi pozivamo sve nadležne institucije da tim predmetima prilaze hitno i s posebnom pažnjom” – navode iz Međureligijskog vijeća BiH.
(FENA)