Mubarek noć Lejletu-l-miradž obilježena u Šarenoj džamiji u Travniku: Značaj namaza za svakog vjernika

Date:

U nedjelju, 27. febuara 2022. godine poslije jacija-namaza mevludskim programom u Sulejmaniji (Šarenoj) džamiji u Travniku obilježena je mubarek noć Lejletu-l-miradž.

Prisutne džematlije na početku programa poselamio je i dobrodošlicu im zaželio imam džemata Sulejmanije džamije, dr. hfz. Džemail-ef. Ibranović. nakon kojeg su imami Medžlisa Travnik izveli mevludski program.

Glavni imam dr. Salih-ef. Indžić se nakon mevludskog dijela programa kratko obratio prisutnim džematlijama, te najavio predavača, muftiju travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića.

Muftija Adilović je u svom obraćanju džematu govorio o noći Miradža, prilikama u muslimanskoj zajednici koje su prethodile mubarek noći, te značaju putovanja Poslanika Muhameda, a.s, u toj noći.

Lejletu-l-miradž je noć o kojoj govore i Kur'an i hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Meke do Kudsa u Jerusalemu) i Miradž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-munteha), koji su se dogodili u istoj noći. Tada je direktno muslimanima propisan namaz, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere. U vezi sa propisom namaza muftija Adilović je u kraćim crtama objasnio značaj namaza za svakog vjernika.

Mevludski program je završio nakon ašereta i dove koju je proučio hfz. dr. Džemail-ef. Ibranović, imam džemata Sulejmanija džamija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related