Muftija bihaćki boravio u posjeti džematima u Njemačkoj

Date:

Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je na poziv predstavnika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj od 7. do 10. februara boravio u posjeti Pokrajini Sjeverna Rajna– Vestafalija, gdje je prisustvovao brojnim značajnim događajima.

Muftija Kudić je zajedno sa domaćinom u Dortmundu Omer ef. Sarajlićem obišao zemljište koje je kupljeno za potrebu izgradnje novog islamsko – kulturnog centra u Dortmundu, a potom je predvodio džuma namaz.

Ovom prilikom muftija je istakao veliki značaj ovog džemata u osnivanju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, jer je riječ o jednom od prvih džemata koji je osnovan u Njemačkoj davne 1982. godine.

Muftija je iskazao zahvalnost Omer ef. Sarajliću, imamu ovog džemata, na gostoprimstvu, ali i na velikom hizmetu kojeg ulaže u fond “Gazi Husrev-beg” za stipendiranje naših učenika i studenata.

Poslije jacije namaza muftija Kudić je održao prigodno predavanje i razgovarao sa džematlijama u Bochumu u sklopu redovne tribine “Tragom upute”.

Tokom posjete Njemačkoj muftija je posjetio i džamiju džemata Kamp-Lintfort i sastao se sa imamom ovog džemata Mustafom ef. Klanco, koji je ovom prilikom predstavio dugogodišnji rad ovog džemata.

U večernjim satima muftija Kudić je održao predavanje za nekoliko stotina žena koje su u ovaj grad pristigle iz svih susjednih gradova, te žene iz Holandije i Belgije.

Muftija je posjetio i džemat Hamm ,gdje se sastao sa imamom ovog džemata i ujedno glavnim imamom Medžlisa Düsseldorf mr. Nedžad ef. Nuhićem, a nakon akšam-namaza održao je prigodno predavanje brojnim džematlijama koji su se okupili tim povodom.

U ponedjeljak, 10. februara, u Kelnu je održan seminar za sve imame Medžlisa IZ Düsseldorf, gdje je tokom obraćanja naglasio značaj međusobne saradnje imama i džemata.

Muftija je istakao značaj mektebske nastave i da se djeci u mektebima ponudi dobar i kvalitetan program koji će im pomoći da se lakše odupru brojnim izazovima sa kojima se susreću.

Posjetu Njemačkoj muftija je završio u džematu Keln, gdje je sa imamom ovog džemata Nedžad ef. Osmićem razgovarao o vjerskom životu u ovom gradu, te o iskustvima saradnje ovog džemata sa džematima i zajednicama drugih etničkih grupa, koje imaju svoje sjedište u Kelnu.

(Preporodinfo)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related