Muftija Dedović: Potrebno je iznaći novu paradigmu

Date:

Piše: Salem-ef. Dedović, mostarski muftija

Susrećem se i komuniciram s ljudima iz svih naroda i religijskih zajednica na prostoru Muftiluka mostarskog (više od četvrtine države Bosne i Hercegovine). Očituje se čvrsto opredjeljenje za život u miru i za eliminaciju političkih napetosti koje su odjednom zasjenile sva druga životna pitanja i kušnje koje muče ovdašnje ljude.

Te stvarne brige nemaju ni nacionalni ni religijski predznak; masovno iseljavanje (posebno mladih), pad nataliteta, prazna sela, a gradovi prenapućeni, ogromni prostori bez stanovništva, visoka stopa nezaposlenosti, isključivo stranačka zapošljavanja, osjećaj besperspektivnosti koji otvara vrata brojnim pošastima i društvenim zlima…    

Obični ljudi taoci su nekonzistentnih politikā, koje nemaju domete da budu istinski servis za rješavanje gorućih životnih problema i ne čine nužne iskorake da bi se kreirala društvena kohezija na svakom djeliću ove zemlje. Interesne grupe političara i njima bliskih osoba gospodare procesima i benefitima društvenog bogatstva uživajući u osjećaju samodovoljnosti, zaokruženosti i zadovoljstva.

Država se doživljava kao plijen koji se dijeli i komada. Nevjerovatni prirodni resursi kojima ova zemlja obiluje i koji su naše najveće bogatstvo nemilice se troše, bespovratno uništavaju ili u bescijenje prodaju bjelosvjetskim tajkunima uz posredovanje domaćih mešetara.

„Profesionalni rodoljubi“ ubiše pričom o patriotizmu, domoljublju, očuvanju cjelovitosti države. Ta priča jeste profitabilna, ali ne i djelotvorna. Djela nam trebaju. A tih djela nema tamo gdje su malobrojne skupine i pojedinci odlučili po svaku cijenu očuvati svoj grunt, oživljavati svoju djedovinu i živjeti od svoga poštenoga rada, ne čekajući milostinju ni od koga. Takvi su na potpunim marginama.

Takva je sudbina i malobrojnih Bošnjaka u Istočnoj Hercegovini gdje jedino Islamska zajednica u kontinuitetu vodi računa o njihovoj sudbini, vjerskim, kulturnim i socijalnim potrebama, istrajavajući da naše bogato kulturno-povijesno nasljeđe ne bude otpisano i zameteno.

Vrijeme je da se svi narodi i građani okrenu zdravim oblicima patriotizma, gdje se ni na koji način ne potire i ne negira onaj drugi, već se okuplja i udružuje u onome što je svima lijepo i korisno.     

Tekst objavljen u Islamskim informativnim novinama Preporod.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related