Muftija Dizdarević: Klanje kurbana je proces od nijeta do zbrinjavanja otpada

Date:

U ponedjeljak, 13. jula 2020. godine u Muftijstvu zeničkom održan je sastanak sa predstavnicima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Sastanku su prisustvovali muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, direktor Instituta prim. dr. Senad Huseinagić, rukovodilac Veterinarskog zavoda mr. sci Muhamed Gladan, menađer kvaliteta na Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Benjamin Čaušević, i Edin ef. Kavazović rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje.

Direktor Instituta, prim. dr. Senad Huseinagić predstavio je plan i aktivnosti Instituta kada je riječ o klanju kurbana. Muftija Dizdarević je u razgovoru sa gostima pružio podršku Institutu u daljnjem radu ali istakao i to da se kroz Institut za zdravlje i sigurnost hrane razvija intitucionalna kultura Bošnjaka te da je potrebno više edukativnih sadržaja kroz glasila Islamske zajednice kako bi se muslimani više edukovali o cjelokupnom procesu klanja kurbana.

U daljem razgovoru se govorilo o tome kako i na koji način unaprijediti cjelokupan proces koji se veže za klanje kurbana ali i o rješavanju odlaganja kurbanskih ostataka na odgovarajuća mjesta.

(Miuftijstvo zeničko)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related