Muftija Grabus: Mesdžidi su zatvoreni ali vjera je u srcu

Date:

– S radošću smo očekivali mjesec ramazan u novoj džamiji, koju smo dugo čekali. Nije jednostavno govoriti o praznicima bez vjernika, jer ne mogu dolaziti u svete prostore, ali to je jedina razumna odluka – rekao je muftija Nedžad Grabus na konferenciji za medije koju je u Ljubljani organizovala slovenačka Vlada.

Dodao je da će se poštovati sva uputstva Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija.

Na konferenciji za novinare govorili su predstavnici vjerskih zajednica: muftija prof. dr. Nedžad Grabus (Islamska zajednica u Republici Sloveniji), msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadbiskup metropolit, predsjednik SBK, (Katolička crkva), biskup Leon Novak, (Evangelistička crkva AV), protojerej Peran Bošković (Srpska pravoslavna crkva), i predsjednik Jevrejske zajednice u Sloveniji Boris Čerin – Levi.

– Muslimani su sinoć obilježili Noć sudbine, i to je na neki način uvod u mjesec posta koji počinje 24. aprila i trajat će do 23. maja. Nadajmo se da će se do tada okolnosti promijeniti nabolje. Svi naši mesdžidi u Sloveniji, kao i džamija u Ljubljani su zatvoreni, ali vjera je u srcu, tako da možemo graditi džamiju u svojem srcu i moliti se bilo gdje. Muslimani će upućivati dove (molitve) za dobro našeg društva u cjelini. Najvažnije je da sačuvamo vezu sa Bogom, jer je ovo vrijeme za individualno pokajanje. Također, naša muslimanska tradicija uči da je lijepo da ljudi opraštaju jedni drugima. Na takav način ćemo razvijati individualni odnos sa Bogom”, kazao je, između ostalog, muftija Grabus.

(Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related