Muftija Hasanović: Potvrdili smo da je Hrvatska otvoreno društvo

Na radnom doručku s osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj (RH) ocijenjeno je da uspješni primjeri integracije doprinose hrvatskoj privredi te da hrvatski “MUP stvara uvslove za integraciju migranata”. Radnom doručku u zagrebačkom hotelu Westin prisustvovaoi je i muftija Aziz Hasanović, predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj i predsjednik Centra za kulturu dijaloga (CKD), te potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

– Današnji susret je potvrda sinhronizovanog rada MUP-a i CKD-a. Konstatujem i tvrdim da je to jedini put za kvalitetne i pravilne integracije i prevenciju svih oblika zastranjivanja – kazao je muftija Hasanović. Dodao je da zajedničkom saradnjom traže najbolja rješenja kako niko ne bi bio zakinut.

Muftija je zahvalio ministru što je našao vremena čuti iz prve ruke iskustva osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH, ali i vladi koja je osigurala pravne okvire za uspješni model integracije.

– Ovime smo potvrdili da je Hrvatska otvoreno društvo koje je spremno prihvatiti drugog i drugačijeg na jedan civiliziran način, a to je integracija – kazao je muftija.

Ministar Božinović je rekao da migracije doprinose državama koje imaju potrebe za radnom snagom i za razvijanjem otvorenosti prema drugim kulturama i drugim krajevima svijeta.

– To državi pomaže da bude što manje izolirana i znatno više otvorena za svaku vrstu saradnje u globaliziranom svijetu – kazao je Božinović.

Istakao je da je tokom radnog doručka, na kojem je službeni jezik bio hrvatski, razgovarao s osobama koje su uspješan primjer integracija, poput liječnika, pravnika i IT stručnjaka za koje je uvjeren da će dati svoj doprinos hrvatskim kompanijama i privredi.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Božinović je naglasio da je riječ o problemima na koje treba odgovarati na nivou EU jer je riječ o izazovima s kojima se ni jedna država ne može samostalno nositi.

Među okupljenim osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH bio je turski ljekar kurdskog porijekla Muhammed Yusuf Yalsiz, koji nakon tri i po godine života i rada u Hrvatskoj kao prevodilac čeka odobrenje Hrvatske lijekarske komore vezano uz nostrifikaciju svoje lijekarske diplome.

Yalsiz je donio odluku da će zajedno s porodicom ostati u Hrvatskoj i nastaviti raditi kao ljekar.

– Osjetili smo da smo prihvaćeni, a to nam je najbitnije. Imamo i neke izazove u kojima moramo dodatno napredovati – zaključio je.

(Preporod.info)