Muftija Kozlić: Dušmani žele da nas udalje od Bosne, mi je sve više volimo

Date:

– Upravo zbog toga što mnogi, a dušmani ponajviše, žele da nas udalje od Bosne, da nam je u našim očima i srcima našim učine nevažnom, mi je sve više volimo – poručio je u bajramskoj hutbi muftija za Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić.

U današnjoj hutbi muftija Kozlić je, između ostalog, uputio zahvalu glavnim imamima i imamima, predsjednicima naših zajednica u Zapadnoj Evropi, predsjednicima džematskih odbora i džematlijama za njihovo učešće u akciji prikupljanja zekata i sadekatul-fitra u jednistveni fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH.

– Povećanjem uplata zekata i sadekatul-fitra iz Zapadne Evrope za skoro 30 posto u odnosu na prošlu godinu pokazali ste svoju privrženost svome džematu i svojoj Islamskoj zajednici u BiH. Posebno nas raduje jačanje povjerenja u Zajednicu u vremenu ekonomske krize u kojoj je bilo potrebno pokazati visok stupanj solidarnosti sa našom maticom u našoj domovini, Bosni i Hercegovini – kazao je muftija Kozić.

Svima njima je zahvalio i za nesebičnu pomoć našoj braći u Sandžaku u njihovoj borbi sa korona virusom.

– Jer, oni su dio nas, a mi smo dio njih. Raduje nas što ste tu akciju podržali kroz naše džemate, medžlise i krovne organizacije u Zapadnoj Evropi i što su naša braća u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i drugim mjestima osjetili da nisu sami u iskušenju koje ih je zadesilo. Molim Uzvišenog Allaha da sve Vas za to posebno nagradi – poručio je on.

Također, zahvalio je i na tome što to isto čine i sa uplatama kurbana kroz svoje džemate i svoju Zajednicu.

-Kada uplatimo kurban u svome džematu i to učinimo iskreno u ime Allaha, osim što ćemo pomoći domaću proizvodnju, pomoći ćemo i razvoj sela i oživljavanje stočnog fonda u BiH koji je zapao u krizu našim nemarnim odnosom. Pomoći ćemo i naše povratnike i povratničke džemate u manjem entitetu, ali i svoj džemat i svoju Zajednicu. Pomoći ćemo i naš Sandžak i naše medrese, naše odgojno-obrazovne ustanove i institucije, i što je posebno važno, školovanje budućih imama koji će predvoditi naše džemate širom svijeta – kazao je muftija Kozlić.

Pojasnio je da kurban ima dva značenja: potrebu čovjeka da se približi Allahu Uzvišenom i njegovo iskazivanje spremnosti na požrtvovanje.

– Bez naše spremnosti da žrtvujemo svoje vrijeme, svoj trud, ali i ono što čovjek najviše voli-imetak, nema promjena na bolje, nema uspjeha u životu, na individualnom i kolektivnom planu. U toku su pripreme za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani na jesen 2020.godine. Da bismo mi koji živimo sa svojim porodicama izvan Bosne i Hercegovine glasali, moramo se prijaviti na biračke spiskove – dodao je on.

Naglasio je da, iako ovaj proces možda izgleda čudno i neobično u savremenom svijetu, svi znamo “da nama u Bosni i s Bosnom, kako reče naš uvaženi reisul-ulema. dr. Husein ef. Kavazović, valja živjeti sa saburom”.

– Upravo zbog toga što mnogi, a dušmani ponajviše, žele da nas udalje od Bosne, da nam je u našim očima i srcima našim učine nevažnom, mi je sve više volimo. Ako mi koji imamo pravo na to izvršimo svoju obavezu i damo svoj glas majci Bosni, možemo se nadati da će se stanje promijeniti na bolje, a to znači da počinioci i negatori genocida neće ostvariti svoje ciljeve. Ja sam ubjeđen da će naša dijaspora u narednom periodu, u narednim godinama i decenijama, odigrati ključnu ulogu u očuvanju jedinstva Bosne i Hercegovine, njenom jačanju, stasanju, uzdizanju i prosperitetu. Zato Vas pozivam da se registrujete u narednom periodu i da na narednim lokalnim izborima date glas svojoj domovini – poručio je muftija Kozlić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related