Muftija Kudić posjetio medžlise u entitetu RS

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić boravio je u posjeti medžlisima Muftijstva bihaćkog koji gravitiraju na području bosanskohercegovačkog entiteta RS; Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Prijedor i Kozarac.

Muftija je razgovarao sa imamima, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa.

Teme razgovora su bile vezane za aktivnosti koje se sprovode u pomenutim  medžlisima i razgovor o akatuelnoj situaciji Islamske zajednice u ovom dijelu naše domovine.

– Ovo je redovna posjeta medžlisima Muftijstva bihaćkog koji gravitiraju na teritoriji entiteta RS. Razgovarao sam sa imamima, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa o brojnim pitanjima koje se tiču ovih medžlisa. Primjetno je da naši imami u ovim medžlisima imaju više uloga. Oni su imami koji realiziraju vjerske aktivnosti, oni su socijalni radnici koji pružaju socijalne usluge svojim džematlijama, pogotovo što se radi o starijim džematlijama, oni su ti koji na razne aktivnosti okupljaju našu djecu i sve slojeve našeg naroda. Oni su jedinstvenog stava da Islamska zajednica nema pravo da okreće glavu svome narodu i da će oni i dalje biti uz svoj narod. Naša obaveza prema imamima jeste da ih podržimo i brinemo o njihovom statusu i pomažemo da ovaj teret kojeg imaju na svojim plećima uspješno iznesu – istakao je muftija Kudić.

Imami su iznosili i svoje viđenje refleksija aktuelne političke situacije na život u ovom entitetu, te su s muftijom Kudićem podijelili situaciju u svojim džematima, gdje je primjetno veliki broj odlazaka mlađih ljudi za boljim životom u zemlje Evropske unije, izuzetno nizak nivo nataliteta i drugi problemi s kojima se susreću gotovo svi dijelovi Bosne i Hercegovine.

Apostrofirali su na dobre susjedske odnose između Bošnjaka i drugih i da političke elite proizvode tenzije, a mediji ih u tome svesrdno podržavaju i proizvode tenzije koje stvaraju zabrinutost kod običnog svijeta.

(Preporod.info)