Muftija Kudić upriličio prijem za muftiju sarajevskog dr. Nedžada Grabusa

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću razgovarao sa prof. dr. Nedžad-ef. Grabusom, muftijom sarajevskim. Razgovarali su o dosadašnjoj saradnji muftije Grabusa dok je još bio predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji i muftija ljubljanski, o aktuelnim temama koje se tiču Evrope i islama, te o modalitetima moguće saradnje u narednom periodu.

– Zahvalan sam muftiji dr. Nedžad-ef. Grabusu na ovoj posjeti i na veoma prijatnom i konstruktivnom razgovoru kojeg smo vodili. Muftiju Grabusa za Muftijstvo bihaćko vežu brojna lijepa iskustva, s obzirom na dobre veze Mešihata IZ u Sloveniji i Krajine. I na ovaj način smo mu izrazili čestitku povodom imenovanja za muftiju sarajevskog. Sarajevo je glavni grad naše domovine, duhovni centar i sjedište naše Islamske zajednice, stoga nam je od velike važnosti da sa muftijstvom i muftijom sarajevskim pravimo zajedničke projekte i tijesno sarađujemo u cilju duhovnog preobražaja našeg naroda. Pogotovo je dragocjeno da radimo na projektima koji će osnažiti našu poziciju kao muslimana u zemljama EU – poručio je muftija Kudić.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus je zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i čestitkama, te se osvrnuo na dosadašnju saradnju koju je imao sa Muftijstvom bihaćkim i muftijom Kudićem. Posebno se osvrnuo na blizinu Krajine evropskim centrima, te je prenio neka dragocjena iskustva koje je stekao boravkom u Sloveniji, a koja mogu biti posebno značajna i u Bosni i Hercegovini.

– Bez obzira što u Evropi danas bilježimo porast islamofobije i animoziteta prema islamu i muslimanima, ipak većina u Evropi su ljudi koji poštuju demokratske principe i Evropa je mjesto gdje se muslimani osjećaju najsigurnije. Naša šansa kao autohtonih evropskih muslimana je velika i to moramo iskoristiti, jer imamo i pravo i obavezu da našu vjeru predstavimo Evropi i svijetu onako kako je samo i moguće – iz vlastitog iskustva. Muftijstvo bihaćko je na granici Evropske unije, imamo dvije obrazovne ustanove i imamo veliki broj građana koji vode porijeklo iz Krajine, a koji žive u Evropi i oni trebaju biti lijepa spona naše domovine i onog pozitivnog dijela Evrope. Zahvalan sam muftiji Kudiću na njegovim promišljanjima i nadam se da ćemo zajedno uspjeti u našim ciljevima i namjerama – istakao je muftija Grabus.

U delegaciji muftije Grabusa su bili dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i dr. Samed Omerdić. Sa druge strane, prisutni su bili prof. dr. Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, prof. dr. Rifet Šahinović, profesor u Medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, te saradnici muftije bihaćkog; mr. Haris-ef. Veladžić, Sabahudin-ef. Begić i Nazif-ef. Horozović.

Muftija Grabus je održao hutbu i predvodio džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Bihaću, a u večernjim satima je planirano da muftije bihaćki i sarajevski budu promotori knjige „Ka razumijevanju Kur'ana“ prof. dr. Rifeta Šahinovića na Islamskom pedagoškom fakultetu.

(Preporod.info)