Muftija Kudić uručio dekret novom glavnom imamu MIZ Prijedor i glavnom imamu MIZ Bosanska Krupa

Date:

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić dodijelio je dekret novom glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Benjamin-ef. Hodžiću. U proteklom periodu dužnost glavnog imama je obavljao mr. Husein-ef. Velić.

– Medžlis Islamske zajednice Prijedor je jedan od medžlisa koji u mom djelovanju kao muftije i cijele Islamske zajednice ima poseban značaj. Ovo je medžlis u kojem je izvršen težak ratni zločin sa elementima genocida, u njemu su bili ubijani imami, intelektualci i vođe našeg naroda. U njemu je pobijena mladost i raseljeno bošnjačko stanovništvo. Husein-ef. Velić se trudio da svojim angažmanom doprinese miru i stabilnosti i kroz vjerske aktivnosti naših džemata promovira univerzalne vrijednosti naše vjere. Benjamin-ef. Hodžića sam predložio za novog glavnog imama, jer ga poznajem kao vrijednog, marljivog, smirenog i pronicljivog imama. Smatram da je Prijedoru potreban takav glavni imam i nadam se da će, uz Božiju pomoć, Benjamin-ef. ispuniti naša očekivanja i raditi na unapređenju vjerskog života i mira u ovom gradu – izjavio je muftija Kudić.

Benjamin-ef. Hodžić se zahvalio muftiji Kudiću na prijedlogu i reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na imenovanju, te se referisao na svoje viđenje situacije u Prijedoru i kako planira unaprijediti vjerski život.

– Kada me je muftija Kudić konsultovao oko ovog imenovanja, dosta sam razmišljao i smatram da Prijedor sa svim svojim ranama i nedostacima zaslužuje da u njemu radimo i damo svoj doprinos za poboljšanje stanja u njemu. Zahvaljujem muftiji i reisu-l-ulemi što su u meni prepoznali čovjeka od njihovog povjerenja. To mi daje dodatni motiv i obavezuje me da zajedno sa svojim kolegama imamima, Izvršnim odborom i drugim važnim faktorima radim na unapređenju rada Islamske zajednice i na pozicioniranju Medžlisa Islamske zajednice Prijedor na zasluženo mjesto. Moj najveći cilj na čijem ostvarenju ću raditi jeste osnaživanje povjerenja naših džematlija prema medžlisu, jer je to polazna tačka i veoma važna pretpostavka svakom našem napretku. Svom prethodniku Husein-ef. Veliću želim puno uspjeha u životu i radu – poručio je novoimenovani glavni imam Medžlisa Prijedor Benjamin-ef. Hodžić.

Muftija Mehmed-ef. Kudić je dodijelio dekret i novom imamu Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begiću. Nakon dugogodišnjeg angažmana Hazim-ef. Muzaferovića na mjestu glavnog imama ovog medžlisa, muftija Kudić je predložio imenovanje Muhamed-ef. Begića za ovu dužnost.

– Medžlis Islamske zajednice Bosanska Krupa je stabilan medžlis u kojem u proteklim godinama nismo imali značajnijih negativnih iskustava. Tome je svakako doprinio i dugogodišnji glavni imam Hazim-ef. Muzaferović i Izvršni odbor. Reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću sam za novog glavnog imama predložio Muhamed-ef. Begića u kojem sam prepoznao izuzetnu energiju i kompetencije koje ga kandidiraju za dužnost glavnog imama. Njegova posvećenost džematskim aktivnostima, dugogodišnji rad na polju vjerskog poučavanja i odgovoran odnos naspram imamskog djelovanja su osobine po kojima je poznat efendija Begić. Nadam se da će poziciju glavnog imama ispravno pozicionirati i raditi na unapređenju vjerskog života u ovom gradu – poručio je muftija Kudić.

Muhamed-ef. Begić se zahvalio muftiji na prijedlogu i reisu-l-ulemi na imenovanju, te izrazio nadu da će uz podršku svojih kolega imama, Izvršnog odbora i džematlija, te svih relevantnih faktora u Bosanskoj Krupi i Muftijstvu bihaćkom uspjeti nastaviti graditi Medžlis Bosanska Krupa i podizati kvalitet rada i djelovanja u ovom medžlisu.

– Počašćen sam što sam izabran da budem prvi među jednakima u Medžlisu Islamske zajednice Bosanska Krupa. Zahvalnost dugujem muftiji Kudiću i reisu-l-ulemi Kavazoviću što su me predložili i imenovali. Zahvalnost dugujem i dosadašnjem glavnom imamu i svim imamima s kojima sam kao imam, ali i privatno odlično sarađivao i do sada. U narednom periodu ću skenirati kompletnu situaciju i nakon toga sa svojim saradnicima, imamima i Izvršnim odborom napraviti strategiju za naredni period. Ovu dužnost doživljavam kao odgovornost i Gospodara molim da nam pomogne da unaprijedimo rad i vjerski život u Medžlisu Islamske zajednice Bosanska Krupa – kazao je Muhamed-ef. Begić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related