Muftija Kudić: Za razumijevanje Kur'ana neophodna potpuna posvećenost

Date:

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, bio je gost tribine koju Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Bihać i Gradska džamija u Bihaću organizira jednom mjesečno. U uvodnom dijelu imam gradske džamije Suad-ef. Mahmutović je zaželio dobrodošlicu svim prisutnima, a posebno se zahvalio muftiji Kudiću što je svojim dolaskom i učešćem na tribini dao na značaju ovom projektu Gradske džamije i MIZ Bihać.

Muftija Kudić je u svom obraćanju govorio o Kur'anu kao neprevaziđenoj i autentičnoj Božijoj riječi, koja je kroz vijekove bila oslonac i uputa brojnim generacijama. Govorio je i o razumijevanju Kur'ana iz današnje perspektive i naglasio da svako vrijeme ima one koji razumijevaju Kur'an u skladu sa vremenom i prostorom u kojem žive. Posebno se osvrnuo na uvjete koje je nužno ispuniti kako bi se Kur'an mogao razumjeti.

– Poseban preduvjet da razumijemo Kur'an jeste potpuna posvećenost Kur'anu. Kur'an ne prihvata da mu se pristupa djelimično ili usputno. On traži da mu se u punom kapacitetu posvetimo. S druge strane, Kur'an ne može razumjeti onaj ko svoje srce ne oplemeni duhovnošću. Pobožnost je jedan važan preduvjet kojeg moramo ispuniti ukoliko želimo razumjeti Kur'an, jer je Kur'an svjetlost, a ona će biti darovana samo iskrenim i pobožnim ljudima – naglasio je, između ostalog, muftija Kudić.

Muftija je na kraju čestitao glavnom imamu Mensur-ef. Ćehiću i imamu Gradsje džamije u Bihaću mr. Suad-ef. Mahmutoviću na organizaciji ove tribine, ali i drugih važnih događaja na prostoru Medžlisa IZ Bihać.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related