Muftija Kudić: Žrtve čekaju da se o njima progovori, da im se klanja dženaza i zatraži halal

Date:

Uništavali su i rušili džamije, odvodili imame u logore i na kraju nastojali da unište dokaze o počinjenom zločinu. Jasno je bilo da su planirali uništiti muslimansko stanovništvo i svaki trag o njima, a što se može iskazati jednom riječju – genocid, kazao je jučer muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u hutbi povodom obilježavanja 20. jula, dana sjećanja na šehide Prijedora.

Muftija je podsjetio da je u općini Prijedor u ljeto 1992. godine je ubijeno 3.176  osoba, od toga 102 djece i 263 žene, te da je najmlađa žrtva među njima bila beba od tri mjeseca, a najstarija starica od devedeset i pet godina.

– Prije dvadeset osam godina na području općine Prijedor desio se teški zločin. Većina muslimana svirepo je ubijena ispred svojih kuća ili na putu prema logoru. Sve ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. U općini Prijedor pronađena je najveća masovna grobnica – Tomašica, zatim Stari Kevljani, Jakorina Kosa, Korićanske stijene i druge. Preko 32.000 civila nezakonito je zatočeno u 58 koncentracionih logora, među kojima su najozloglašeniji Omarska, Keratern, Trnopolje, Manjača i dr. Protjerano je preko 50.000 Bošnjaka i uništene su 32 džamije – naveo je muftija Kudić.

Smatrajući da bi ovaj zločin trebao u srce dirnuti svakog humanog čovjeka, muftija bihaćki je istaknuo da nevino ubijene osobe zaslužuju da se s poštovanjem govori o njima i da svaki drugačiji pristup predstavlja barbarstvo.

– Žrtve čekaju da se o njima progovori, da im se klanja dženaza i zatraži halal.  Negirati zločin je također zločin. U svim vremenima, zločinci uvijek pokušavaju prikriti počinjeni zločin. Zvjezdano nebo svjedoči njihovom zlodjelu i čeka ih već dan određeni na drugom svijetu koji će svjedočiti njihovoj genocidnoj namjeri da unište jedan narod, pri čemu su koristili sve moguće vrste mučenja i ubijanja – kazao je muftija.

Naglasio je da je sjećanje na žrtve općine Prijedor moralna i građanska obaveza svakog čovjeka koji drži do dostojanstva i svetosti ljudskih života, koji zna razlikovati dobro i zlo i koji vjeruje da dobro uvijek pobjeđuje.

– Naša je dužnost da se sjećamo i neumorno ukazujemo na razmjere zločina, kao i da tražimo zadovoljenje pravde, ako je ona uopće moguća na dunjaluku – dodao je muftija bihaćki.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci ne smiju biti naivni i misliti da, ako nisu učinili nakakvo zlo, da im neće ništa loše desiti, jer če zločinci koji se ne pokaju za zločin, ako budu u prilici, ponoviti zločin.

– Islamska zajednica nastoji izgraditi kulturu sjećanja na stradanje Bošnjaka širom BiH, pa je u tom smislu Vijeće muftija donijelo fetvu o proglašenju područja Prijedora i dolinu rijeke Sane šehitlucima, područjem najtežih zločina s elementima radnji učinjenja genocida – podsjetio je muftija bihaćki.

Kao takvi proglašeni su šehidska mezarja: Kamičani u Medžlisu Islamske zajednice Kozarac; Skela, Bišćani, Rakovčani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i Zecovi na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijedor, zatim Vrhpolje u MIZ Sanski Most; Biljani i Pudin Han na području MIZ Ključ, te Blagaj Japra na području MIZ Bosanski Novi.

– Prema tekstu fetve, ovi šehitluci imaju trajno svoj hurmet, tj.poštovanje s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke. Ma koliko se trudili da sakriju zločin, mi ćemo učiti našu djecu da znaju šta se desilo našem narodu kako bi se sutra bili spremni odbraniti. Imamo Kur'an da nas podsjeća na ispravan put, ali i ova bosanska zemlja natopljena plemenitom krvlju šehida bit će nam  trajni podsjetnik – poručio je muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related