Muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković novi zamjenik reisu-l-uleme

Date:

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, imenovao je dr. Enesa ef. Ljevakovića za zamjenika reisu-l-uleme.

Reisu-l-ulema je zahvalio dosadašnjem zamjeniku Husejnu ef. Smajiću kojem je istekao mandat i koji ubrzo odlazi u penziju. Nakon toga, muftija Ljevaković je položio zakletvu i zahvalio se reisu-l-ulemi i sabornicima na povjerenju. 

– U godini koja je pred nama, inša Allah, obilježit ćemo i dvadeset i pet godina Genocida u Srebrenici, kao simbola stradanja našeg naroda i domovine. Biće to prilika da odgovorimo na sistematske pokušaje potkopavanja istine o Genocidu i relativiziranje i amnestiranje zločinaca, što pokušavaju, nažalost, i neki faktori međunarodne zajednice, kazao je danas reisu-l-ulema obraćajući se sabornicima.

Prema njegovim riječima, situacija u našem okruženju, kao i u svijetu se dodatno usložnjava, što je poziv na budnost i otvorenost.

– Ne smijemo pristati na samoizolaciju, niti da nas se getoizira, pogotovo ne u našoj svijesti. Ne smijemo ostati bez prijatelja u svijetu i okruženju. Zbog straha od neizvjesne budućnosti mi nećemo odustati od naših vrijednosti i temelja naše etike. I dalje ćemo ostati otvorena i tolerantna zajednica i narod. Gradićemo mostove među ljudima, narodima i vjerama ali ćemo odlučno braniti vlastiti identitet, interese naroda i države. Čuvaćemo se od uvlačenja Islamske zajednice u dnevnopolitička previranja ali i suprotstaviti pokušajima da se Bošnjacima, naročito u manjem bosanskohercegovačkom entitetu uskrate osnovnih prava i sloboda i da prestanu biti politički narod. Nećemo širiti defetizam i beznađe koje samo pojačava iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Promovisat ćemo nadu i optimizam odlučno ukazujući na sve ono što nije dobro u našem društvu i državi –  istakao je, između ostalog, reisu-l-ulema.

Sabor je danas razmatrao i usvojio Plan rada organa Islamske zajednice  u Bosni i Hercegovini, Rijaseta i Vijeća muftija. Također je usvojen Budžet organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Uporedba ovogodišnjeg plana i budžeta sa prethodnim ukazuje na to da je najznačajniji porast u izdvajanjima planirano u oblasti socijalnih davanja i da planirane aktivnosti organa Islamske zajednice obuhvataju širok spektar aktivnosti sa mladima, povratničkim džematima i bošnjačkom dijasporom.

Na sjednici je usvojena i Odluka o izvršenju budžeta za 2020. godinu.

(MINA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related