Muftija zagrebački održao predavanje na sastanku ravnatelja za odbrambenu politiku članica A-5

Riječ je o drugom ovogodišnjem sastanku ravnatelja za obrambenu politiku u okviru hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom tijekom 2016. godine.

Američko-jadranska povelja predstavlja partnersku regionalnu inicijativu, formiranu 2003., čiji je temeljni cilj jačanje bilateralnih i multilateralnih odnosa između članica s intencijom postizanja pune integracije država jugoistočne Europe u članstvo NATO Saveza.

Ravnatelji za obrambenu politiku vodili su raspravu o mogućnostima širenja i intenziviranja suradnje između država članica Povelje u kontekstu implementacije rezultata NATO summita u Varšavi, održanog u srpnju ove godine, naglasivši važnost zajedničkog doprinosa izgradnji međunarodne sigurnosti kao i zajedničkog angažmana po pitanju razvoja sposobnosti.

Sastanku je nazočio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, koji je prisutne upoznao s osnovnim odrednicama hrvatskog modela suradnje s Islamskom zajednicom. Ovaj model prepoznat je i na razini NATO Saveza kao pozitivan oblik suradnje u kontekstu kreiranja odgovora na aktualne sigurnosne izazove, s posebnim naglaskom na fenomen radikalizacije.