Muftijstvo banjalučko: Aktivnosti u džamijama svesti na osnovne vjerske dužnosti

Muftijstvo banjalučko danas je donijelo odluku da se sve vjerske aktivnosti unutar i izvan džamija svedu u okvire izvršavanja osnovnih vjerskih dužnosti, a razumijevajući ukupno stanje i preporuke zdravstvenih institucija vezano za opasnosti od širenja zaraze koronavirusom.

Odluka je donešena razmatrajući aktivnosti na planu vjerskog života na području Muftijstva, a shodno uputstvu Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.

Na danas održanoj sjednici Muftijstva pod predsjedavanjem muftije banjalučkog, Nusret-ef. Abdibegovića, odlučeno je i da se takmičenje iz Islamske vjeronauke, koje je bilo zakazano za 21. mart, 2020. godine odgađa za mjesec april iz razloga obustave nastave koje traje do kraja mjeseca marta. Planirano je da se mektebsko takmičenje na nivou medžlisa održi 05. aprila, 2020. godine, a za nivo Muftijstva 19. aprila, u Bosanskoj Gradišci u prostorijama Derviš-hanumine medrese, i odvijat će se prema već utvrđenom planu.

Na sjednicu su usvojeni i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Muftijstva za 2019. godinu, kao i Plan rada i budžet za 2020. godinu. Također, usvojena je informacija o održanim skupštinama medžlisa kojima su prisustvovali muftija Abdibegović i rukovodilac Službe za administrativne, pravne, finansijske i ekonomske poslove Muftijstva, Nermin Mujkanović, te je konstatovano da su sve održane shodno Poslovniku o radu skupština, čime je potvrđena transparentnost u radu i misijsko djelovanje islamske zajednice.

Razmatrana i usvojena je i informacija o provedenim aktivnostima na realizaciji projekta osnivanja medrese u Banja Luci, saopšteno je na internet stranici muftijstva.

Preporod.info