Muftijstvo banjalučko: Plaketa „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“ dodijeljena Mesudu Mulaomeroviću

Date:

U utorak 28. decembra 2021. godine dodjeljena je Plaketa „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“ Mesudu Mulaomeroviću, u njegovom porodičnom domu.

Odlukom Muftijstva banjalučkog, a u saradnji sa udruženjem „Savez Banjalučana u Švedskoj“, donesena je odluka da se ove godine Plaketa dodijeli Mulaomeroviću, zbog njegovog velikog doprinosa na polju kulture i organizovanja Bošnjaka u dijaspori, u Švedskoj.

Plaketa se dodjeljuje drugu godinu zaredom istaknutim pojedincima, koji su dali nemjerljiv doprinos na polju kulture, promoviranju tolerancije i suživota, kao i promicanju dobra kao temeljne ljudske vrijednosti.

Prilikom uručivanja Plakete, muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović je Mulaomeroviću kazao da mu Plaketu uručuje uz saznanje da ga s muftijom Halilovićem povezuje plemenitost, dobrota i prognanost iz zavičaja.

– Muftija Halilović je mrtav prognan iz Banja Luke, a ti si prognan živ. Obojica ste voljeli grad Banja Luku i obojica ste poštovani u ovom gradu. U razgovoru i dogovoru sa značajnim brojem Banjalučana i predstavnicima Saveza Banjalučana iz Švedske, ovogodišnja Plaketa se dodjeljuje upravo tebi. Iako si u poznim godinama vrlo si aktivan i dao si značajan doprinos razvoju i unapređenju odnosa u Savezu Banjalučana. Na ovaj način mi povezujemo i učvršćujemo odnose dijaspore sa zavičajem. Moj dolazak kod tebe je prilika da pošaljem poruku banjalučkim imamima da stupe u kontakt sa svojim džematlijama u dijaspori i da organizovano djeluju. Manifestaciju „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“ treba oživjeti i afirmirati. Veliki broj naših džematlija u dijaspori na dnevnoj osnovi živi i promišlja zavičaj. Isto tako džematlije zavičaja misle i promišljaju o prognanim u dijaspori. Sa malo truda i napora može se dosta toga postići i unaprijediti. Ovo je znak zahvalnosti i poštovanja za sve što si uradio – kazao je ovom prilikom Abdibegović.

Mulaomerović se zahvalio muftiji na posjeti.

– Ganut sam Vašom pažnjom i pristupom. Hvala Vam što ste odabrali mene za dodjelu ove značajne Plakete. Žao mi je što zbog zdravstvenih razloga nisam mogao prisustvovati ceremoniji koju ste pripremili i što je pandemija u velikoj mjeri reducirala svečanost koju ste prvobitno osmislili. Važno je da povežemo dijasporu sa zavičajem i zavičaj sa dijasporom. Ne mogu definisati stanje kome je teže, onom ko je otrgnut od svog zavičaja ili onima kojima borave i žive u ispražnjenom gradu bez dragih osoba, prijatelja sa kojima se život živio i provodio – kazao je Mesud Mulaomerović.

Mesud Mulaomerović rođen je 1936. godine u Jajcu, a s nepune dvije godine odselio je s roditeljima u Banja Luku. Osnovnu školu „Kasim Hadžić“ završio je 1947. godine, Nižu gimnaziju 1954. godine, a zatim i Tehničku školu 1954. godine. Nakon završene Tehničke škole radio je šest godina, da bi potom upisao Građevinski fakultet u Zagrebu, kojeg je uspješno završio 1963. godine.

Dugo godina radio je kao građevinski inžinjer, te je bio direktor u preduzećima.

Godine 1993. penzionisan je, da bi potom 1994. godine otišao u Švedsku. Po dolasku u Švedsku radio je na povezivanju Banjalučana koji su se naselili u njene različite gradove. Zajedno sa drugim Bošnjacima radio je na osnivanju Saveza Banjalučana u Švedskoj, te je bio predsjednik udruženja četiri godine. Do današnjih dana je ostao na dužnosti člana Izvršnog odbora ovog Saveza. Također je jedan od inicijatora godišnjeg susreta Banjalučana u različitim gradovima Švedske. Pored navedenog, izabran je za odbornika u Skupštini grada Banja Luke na prvim postratnim izborima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related