Muftijstvo bihaćko: Sve usmjereno da se pomogne običnom čovjeku

Date:

Imami, džematski odbori i medžlisi sa svim odjelima Muftijstva bihaćkog od pojave korona virusa užurbano rade na pružanju adekvatnih humanitarnih usluga ugroženom stanovništvu.

Osim brojnih smjernica koje su izdane džematlijama u pogledu obreda, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je naložio svim odjelima i medžlisima da zajedno sa imamima i džematskim odborima budu na raspolaganju džematlijama, pogotovo onima kojima je kretanje onemogućeno.

– Medžlis IZ Velika Kladuša je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje i imami i džematski odbori servisiraju usluge za bolesne i starije osobe. Osim toga, kroz kontakte sa džematlijama nastoje pružiti psihološku podršku džematlijama kako bi i na tom polju ojačali i stekli svojevrsni psihološki imunitet, ističe Ismet-ef. Mustedanagić – glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša.

U Cazinu je Islamska zajednica stavila svoje kapacitete džematlijama i svim ljudima, a dobra koordinacija Gradske uprave sa Medžlisom i zajedničko učešće u gradskom Kriznom štabu i kriznim štabovima mjesnih zajednica doprinijele su izuzetno dobrim rezultatima u suzbijanju ovog opakog virusa.

Takva je situacija i u Bužimu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu i Bosanskom Petrovcu.

U skladu sa preporukama Muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića pri MIZ Bihać jučer je formiran “Krizni štab Medžlisa za pomoć i podršku građanima Bihaća”.

Mensur-ef. Ćehić, glavni imam MIZ Bihać, naglašava da se telefonska linija pri Online savjetovalištu Odjela za brak i porodicu MIZ Bihać od sada stavlja u funkciju call centra svim ugroženim kategorijama kojima je pomoć neophodna, a u svrhu bržeg i adekvatnijeg organizovanja pomoći potrebnim građanima.

Za džematlije (građane) koji zatraže pomoć angažovani su volonteri Mreže mladih i Humanitarnog sektora raspoređeni po džematima, a aktivnostima unutar džemata će koordinirati imami.

Volonteri će pomagati osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima koji su sami u izolaciji i nemaju pomoć u dostavi hrane i lijekova.

U bosanskohercegovačkom entitetu RS, medžlisi Islamske zajednice zajedno sa imamima i džematskim odborima također provode brojne aktivnosti. S obzirom da je veliki postotak bošnjačkog stanovništva u RS-u starija populacija, medžlisi su putem Mreže mladih i odjela za brak i porodicu, te odjela za društvenu brigu stalno na terenu i pružaju potrebne usluge naših ljudima kojima je kretanje onemogućeno zbog vanrednih mjera.

Ajdin-ef. Hrnić, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Kozarac, naglašava da je Mreža mladih MIZ Kozarac pokrenula akciju pomaganja ugroženom stanovništvu, a da će Medžlis organizirati dostavu humanitarnih paketa kod onih porodica koji ne mogu sebi priuštiti kvalitetniji obrok.

Slične aktivnosti se provode na prostoru MIZ Bosanski Novi, gdje imami i Mreža mladih realiziraju veliki broj sličnih akcija, te u Prijedoru i Bosanskoj Kostajnici.

Muftijstvo bihaćko predvođeno muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem na dnevnoj osnovi dobija informacije, te koordinira aktivnosti i usmjerava rad na terenu.

– S obzirom da su redovne aktivnosti džemata svedene na minimum, da je u velikom broju džemata pokrenut online mekteb, aktivnosti pružanja usluga našim džematlijama na razne načine je ostao jedna važna karika povezanosti džematlija sa imamima i Islamskom zajednicom, ističe Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog.

(Muftijstvo bihaćko)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related