Muhadžirski džemat Potpeć, Medžlis IZ-e Srebrenik, otvorio novosagrađenu džamiju

Otvorenje džamije
U nedjelju, 17. jula 2016. godine uprkos kiši i prohladnom vremenu nekoliko hiljada vjernika prisustvovalo je svečanom otvorenju novosagrađene džamije u džematu Potpeć, Medžlis islamske zajednice Srebrenik. S obzirom da se radi o muhadžirskom džematu veliki broj muhadžira iz Podrinja, kao i iz drugih dijelova BiH, kao i iz dijaspore, je prisustvovao ovom otvorenju džamije. Oko 40 autobusa i nekoliko stotina auta potvrđuje da je ovom otvorenju džamije prisustvovao veliki broj musafira iz svih krajeva BiH. Otvorenju džamije prisustvovali su i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine Srebrenik, Tuzlanskog kantona i Federacije. Izaslanik reisu-l-uleme u BiH mr. Husein-ef. Kavazovića, Hasan-ef. Makić, muftija bihaćki, muftija tuzlanski mr.sc Vahid-ef. Fazlović, te glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik Refik-ef Hodžić, nazočili su otvorenju džamije i uputili pohvale vrijednim i čestitim Potpećanima na još jednoj pobjedi, novosagrađenoj džamiji.

„Incijativu, kupovinu zemljišta i početak radova na ovoj džamiji vezujemo za 2008. godinu“, istakao je imam džemata Potpeć Safet-ef. Esmić, imam ovog džemata od 2002. godine. „Džematlije Potpeća nakon što su više od 10 godina obavljali vjerske obrede u privatnim stambenim objektima, u avgustu 2008. godine odlučili su da izgrade džamiju. Iako ovaj džemat broji 350 domaćinstava, uglavnom, prognanika iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Zvornika koji su u toku agresije na BiH bili protjerani iz svojih džemata i imanja u Podrinju, radovi na izgradnji prelijepe džamije su uspješno privedeni kraju“ ističe Safet-ef. također je istakao da je u izgradnju džamije uloženo oko 350.000 maraka, a sredstva su osigurali džematlije i brojni donatori, kao i podrinjci iz dijaspore.

Džamija je dimenzija 14,5×11 metara s munarom visokom 28 metara, pored prostora za obavljanje vjerskih obreda, raspolaže i s učionicom za mektepsku nastavu, kancelarijama, abdestanom i ostalim pratećim prostorijama.

Okupljenim vjernicima obratili su se načelnik općine Srebrenik dr.sc Nihad Omerović, Refik ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik, mr.sc Vahid-ef. Fazlović muftija tuzlanski i izaslanik reisu-l-uleme u BiH mr. Husein-ef. Kavazovića, Hasa-ef. Makić, muftija bihaćki.

Glavni imam Refik-ef je u svom izlaganju kazao: “Džamija nas obavezuje da uz njeno svečano otvorenje otvorimo i novo, vjerom sadržajnije poglavlje u našim životima… Džemat Potpeć je jedan od najmlađih džemata. Put formiranja i stasanja ovog džemata je relativno kratsk, ali je ostvareni uspjeh na tom putu koje su ostvarile džematlije ovog džemata veliki i vrijedan pažnje. Posebno ako se zna da su džematlije ovog džemata iskusile teško i puno iskušenja muhadžirsko putovanje, prinuđeni da napuste svoje domove, svoja vjekovna ognjišta i sve što su godinama gradili… Na ovu ledinu donijeli su samo čvrstu vjeru u jednog Boga i želju za uspjehom na ovom i budućem svijetu, što im je bilo dovoljno za novi početak. Uporedo su gradili novi dom, novi džemat, novu džematsku infrastrukturu i liječili svoja ranjena srca i duše“.

Muftija tuzlanski mr.sc Vahid-ef. Fazlović je u svom govoru istakao važnost građenja džamije kao nezaobilaznog odgojno-obrazovnog faktora. Istakao je važnost građenja mostova među ljudima, a posebno gradnje čvršćih veza i odnosa među prognanim razasutim diljem svijeta, što pokazuje i ova današnja potpećka ljepotica. Muftija je čestitao ovim muhadžirima na njihovom uspjehu.

Izaslanik reisu-l-uleme u BiH mr. Husein-ef. Kavazovića, Hasan-ef. Makić je poručio: „Ovo su dani velike tuge i žalosti, u kojima obilježavmao 21. godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice i stradanja preko 4.000 Bošnjaka u Prijedoru i njegovoj okolini. Podsjećanje na te strašne zločine ispunjava nas neizmjernom tugom, a istovremeno ovaj čin otvaranja još jednog vjerskog objekta ispunjava naše duše ponosom, jer će ova prelijepa džamija širiti svjetlost Islama sve do sudnjeg dana. Ona je simbol širenja Islama, ali istovremeno i pokazatelj da su Bošnjaci jedan dobar narod privržen Islamu koji je i u najtežim trenucima spreman na velika odricanja za dobrobit svoje vjere“.

Vakufname i zahvalnice za najzaslužnije
Donatorima koji su dali najveći doprinos na izgradnji džamije u Potpeću predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik i građevinski odbor uručili su zahvalnice, vakufname, noć uoči otvorenja džamije, a čast da otvori novosagrađenu džamiju pripala je najvećim vakifima Muminović Abdulahu i Muškić Fati. Džamiju u njihovo ime, zbog njihovog odsustva, otvorili su Muškić Šemso sin Muškić Fate i Muminović Adis unuk Muminović Abdulaha.

Odluku o otvorenju džamije pročitao je predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik mr.sc Abdullah Arifović, a ključ džamije vakifima predao je izaslanik reisu-l-uleme Hasan-ef. Makić, te proglasio ovu džamiju vlasništvom Islamske zajednice.

Ovo je džamija koja funkcioniše u punom kapacitetu, koja nije građena kao spomenik kulture nego je, Božijom milošću, iznutra živa od sabaha do kasne večeri.

Noć uoči otvorenja proučen mevlud
Noć uoči otvorenja džamije, od akšama do jacije, upriličena je svečanost Mevludi-šerifa. Mevlud i nekoliko ilahija proučili su imami Medžlisa Srebrenik, a glavni imam Medžlisa IZ-e Kakanj, mr. Sulejman-ef. Čeliković je počastio prisutne vjernike savjetima. Ukazao je na značaj namaza, vjernika, bratskih i komšijskih odnosa, na važnost međuljudskih odnosa, te ukazao na značaj hidžre i muhadžira.

Istu noć podijeljene su zahvalnice svim donatorima, koji su svoja sredstva uvakufili za ovu džamiju.

Zamolimo Allaha dž.š. da i ovom džematu i svima nama pokaže pravi put i u nama probudi onu pravu islamsku bratsku ljubav. Amin!