Mujo-ef. Ćehić – primjer predanog imama u misijskom djelovanju

Date:

Mali su postotci onih koji u svijetu rade ono što vole i koji uprkos značajnih godina radnog iskustva ne posustaju, već kao da još jače i aktivnije djeluju kako se skala njihovog radnog vijeka približava kraju radne karijere. U ovaj opis se odlično uklapa Mujo-ef. Ćehić, imam u džematu Bosanska Otoka, Medžlis IZ Bosanska Krupa. 

Mujo-ef. je rođeni Cazinjanin sa tridesetpetogodišnjim iskustvom u imamskom poslu i 30 godina rada i djelovanja u džematu Bosanska Otoka i imam jedne od rijetkih džamija koja je smještena na riječnom ostvru jedne od najljepših svjetskih rijeka, rijeke Une.

„1565. godine je izgrađena džamija u starom bosanskom stilu koja se i danas fantastično uklapa u okruženje. Oni koji je gledaju sa strane stiče se dojam kao da je ta džamija iznikla iz modro-zelene rijeke Une.“ – sa velikim ponosom ističe Mujo-ef. Ćehić.

Bio je pripadnik V korpusa Armije R BiH i aktivni sudionik ratnih dešavanja od 1992. do 1995. Bio je član čuvenog hora Gazi Husrev-begove medrese koji je obišao uz duž i poprijeko našu domovinu prenoseći svojim glasom ljepote dini-islama. Ono po čemu je posebno prepoznatljiv jeste mektebska nastava i aktivna posvećenost ovom izuzetno značajnom misijskom zadatku. 

Ukidanjem viznog režima za zemlje Evropske unije veliki pad u broju upisane djece se osjetio i u Bosanskoj Otoci, pa je Mujo-ef. ove godine upisao pedesetero djece, a nije bilo davno kada je taj broj bio i četiri puta veći. Prisjeća se vremena povratka nakon oslobađanja Bosanske Otoke i način na koji je mektebska nastava u ovom džematu realizirana u improviziranom prostoru i uvjetima.

„Izveo sam 20 generacija koje su dali hatme, od toga 17 u Bosanskoj Otoci, preko hiljadu dječaka i djevojčica sam poučio namazu i sretan sam što me je Gospodar odabrao da svoju životnu misiju realizujem kroz imamski poziv i mektebsku nastavu.“ – izjavljuje ponosno efendija Ćehić.

U svom 35 godišnjem radnom vijeku posebno je ponosan na one koje je iz mektebskih klupa usmjerio u medresanske klupe, njih jedanaestoro, kao i one koji su nekada bili u mektebskim klupama, a danas su ih u tim istim klupama zamijenila njihova djeca, što spada u veliku većinu sadašnjih učenika.

Hatmenske svečanosti u Bosanskoj Otoci su prvorazredni društveni događaj u ovom mjestu. Otočka džamija, iako prima blizu hiljadu klanjača ne uspije primiti sve one koji dođu na hatmenske svečanosti. Svaki detalj biva osmišljen i iz godine u godinu sve posvećeniji imam sa svojim saradnicima postavlja standarde ovom iznimno značajnom događaju za djecu, njihove roditelje, cijelu Bosansku Otoku, ali svakako i za muallima. 

Čovjek sa impoznantim rezultatima u kompletnom džematskom djelovanju ipak naglašava da mu je džemat u tome svemu velika podrška već nekoliko decenija, te na naše pitanje kako ostati vitalan i iznova motiviran za svoj posao, čestiti Mujo-ef. Ćehić ističe:

„Snagu i inspiraciju koju mi Allah daruje, ja vraćam svojim džematlijama koji su prema meni evo 30 godina kako se samo poželjeti mogu.“ – naglašava efendija Ćehić. 

Pored ovog dijela mekteba za djecu, veoma je aktivan na polju mektebske nastave za odrasle i tu bilježi veoma dobre rezultate.

I na kraju smo opet na početku priče, da samo ljubav prema svojoj misiji i radnim zadacima može proizvesti rezultate u radu, ali i vlastitu sreću i satisfakciju.

„Da se ponovo rodim i da ponovo biram svoj životni put, to bi svakako bio put imama, muallima i efendije. Ja ovaj posao radim strastveno i nije mi teško, jer ja ovaj posao jednostavno volim!“ – istakao je efendija Ćehić

Mujo-ef. je oženjen Azra-hanumom i otac je dva sina. 

Bir radio

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related