Multimedijalna izložba “Antifa 2.0” u galeriji Mak

Date:

Multimedijalna izložba “Antifa 2.0” otvorena je danas u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba je dio istoimenog projekta koji provodi Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH). Cilj projekta je podizanje svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora.

– Ovom edukativnom izložbom želimo  pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene pojavne oblike fašizma u današnjem društvu. Ciljna grupa ove izložbe su prije svega mladi ljudi- kazala je Irena Hasić, izvršena direktorica YIHR BiH, koja je i otvorila izložbu.

Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora, a nastala je iz želje da se o antifašizmu uči na drugačije načine, a ne samo onako kako se uči u današnjim školama.

– Cilj nam je da što više mladih vidi ovu izložbu pa će nakon Sarajeva biti postavljena u Mostaru i Banjaluci. Vjerujemo da ćemo postići institucionalnu saradnju sa školama i da ćemo ući u jedan veći projekt umrežavanja koji za cilj ima drugačije učenje antifašizma – kazala je projekt koordinatorica Anđelka Matijević, prenosi Fena.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 15. maja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related