Munira Subašić: Očekujemo da od svih izrečenih kazni najveća bude Mladiću

Date:

Konačna presuda Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu bit će izrečena 8. juna ove godine.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“, za Preporod.info je kazala da će članovi Udruženja 6. juna otputovati u Hag kako bi pratili izricanje presude.

– Prisustvovati ćemo presudi najtraženijem i najkrvavijem zločincu 20. vijeka Ratku Mladiću, koji je počinio genocid ne samo u Srebrenici, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, a posebno 1995. godine, kada je za tri dana pod njegovom naredbom ubijena 1701 osoba. Ubijali su i djecu, silovali žene, ubijali žene, ubijali mladiće. Prema našoj evidenciji 1042 maloljetnika je ubijeno – navela je Subašić.

Dodala je da očekuju da bude proglašen krivim i za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

– Presuda mora biti potvrđena. Očekujemo presudu, ne da je odgovoran samo za genocid u Srebrenici, nego i u drugim opštinama. Mladić je nama jednak Hitleru, očekujemo da Haški tribunal uradi svoj posao i da od svih do sad izrečenih kazni najveća bude izrečena Mladiću – poručila je Subašić.

Apelacionim većem koje će donijeti pravosnažnu presudu ratnom zločincu Mladiću predsjedava sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije. Članovi Vijeća su sudije Mustafa El Baž iz Maroka, Aminata Engum iz Zambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related