MUP KS: Olakšane procedure za vađenje novih pasoša

Date:

Zbog početka sezone godišnjih odmora, ali i zbog činjenice da usljed epidemiološke situacije veliki broj građana nije pravovremeno zamijenio lična dokumenta, ove godine je znatno povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava u Kantonu Sarajevo (KS).

Za 25 dana mjeseca juna ove godine zaprimljeno je skoro pa dvostruko više zahtjeva nego za cijeli mjesec juni prošle godine.

Saopćenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS prenosimo u cijelosti: 

“S ciljem stvaranja uslova za što efikasniji rad, ovo ministarstvo je poduzelo sljedeće aktivnosti:

  • izvršili smo preraspodjelu uposlenika iz drugih organizacionih jedinica u Sektor putnih isprava;
  • organizovali smo uređen sistem ulaska u šalter salu kako bismo ispoštovali naložene epidemiološke mjere te molimo i građane Kantona Sarajevo da daju svoj doprinos u realizaciji istih;
  • organizovali smo da se na svim raspoloživim šalterima vrši zaprimanje zahtjeva u periodu od 7,30 do 16,00 sati što će smanjiti vrijeme čekanja;
  • naložili smo uposlenicima Sektora putnih isprava da produže svoj rad nakon 16,00 sati kako bi uradili obradu zahtjeva i iste uputili u štampu što za rezultat ima da se putne isprave u prosjeku izdaju u roku od 15 dana (zakonski rok je 30 dana );
  • prijem zahtjeva za izdavanje pasoša se može i dalje vršiti na lokacijama MUP-a KS koje su uspostavljene na području općina na kojima se primaju zahtjevi za lične karte. Našom analizom smo utvrdili da je najmanji broj zahtjeva zaprimljen na području općina Hadžići i Ilijaš gdje je prosječni dnevni broj zahtjeva 17, za razliku od lokacije Sektora putnih isprava na kojoj se dnevno zaprimi preko stotinu zahtjeva.

Sve navedene aktivnosti smo poduzeli kako bismo građanima Kantona Sarajevo olakšali proceduru predaje zahtjeva za izdavanje pasoša, uz napomenu da ćemo i dalje aktivno pratiti broj zahtjeva i u skladu s tim preduzimati dalje mjere.

Koristimo priliku da građane zamolimo za strpljenje i razumijevanje te da ih pozovemo da na vrijeme provjere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtjev za izdavanje novih”, navodi se u saopćenju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related