Musalla 2019: Musalle su preteče džamija

Prema riječima glavnog imama Medžlisa Sanski Most Mirze ef. Žerića, predsjednika organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, poznati su svi detalji i učesnici petodnevnog programa.  Manifestacija „Musalla“ se održava svake godine i njome se obilježava dolazak islama na prostore Bosne i Hercegovine;

I ove godine u sklopu manifestacije biće održani vjerski, kulturni i sportski sadržaji, a njen centralni dio biće klanjane džuma namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu i očekuje se prisustvo velikog broja zvanica, gostiju i vjernika. Sadržaje manifestacije predstavio je Senad ef. Omić:

“Prema predanju, na mjestu gdje se nalazi Musalla u Donjem Kamengradu,  1463. godine džumu namaz klanjao je Sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede na ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu te je na tom mjestu dao da se izgradi musala. Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musala u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a sem toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva“.

musall