Musliman heroj talačke krize u Parizu

Francuski mediji ovog 24-godišnjeg mladića porijeklom iz Malija proglasile su herojem talačke krize, kada su četiri osobe ubijene u petak kada je naoružani napadač Amedy Coulibaly uzeo nekoliko talaca u supermarketu u Parizu.

Kako pišu francuski mediji, broj stradalih bi bio veći da Bathily, koji je uposlenik supermarketa, nije brzo djelovao i pokazao put do podruma za nekoliko osoba koje su na kraju preživjele talačku krizu.

Bathily je za francusku televiziju “BFMTV” rekao kako se sve dešavalo vrlo brzo napominjući da je u jednom momentu, kada je napadač ušao u supermarket, u kojem se nalazilo oko 15 kupaca, nastala strašna panika.

“Kada su ljudi počeli bježati prema podrumu ja sam im otvorio vrata od velikog zamrzivača gdje su se sakrili. Rekao sam im da ostanu mirni”, kazao je on.

Dodao je kako je ugasio frižider i svjetla da naoružani napadač ne bi mogao pronaći osobe koje je sakrio.

Ispričao je da su kasnije policajci upali u taj dio zgrade nakon čega su zajedno otvorili frižider iz kojeg su izišle spomenute osobe.

Inače, napadač Amedy Coulibaly, koji je osumnjičen da je prije tri dana usmrtio policajku, a jučer je kidnapovao i u supermarketu držao taoce, ubijen je jučer u operaciji francuskih policajaca, kada su ranjena dva policajca.

(AA)