Muslimani iz Kamp-Lintforta pomogli narodne kuhinje u Bosni i Sandžaku

Muslimani iz Kamp-Lintforta pomogli narodne kuhinje u Bosni i Sandžaku S porukama „Jedan obrok, mnogo nade“ i „Mi imamo jedni druge“ Bošnjaci Njemačke su skupili 9.500 eura i na organiziran način pomogli narodne kuhinje koje su određenom dijelu stanovništva u BiH i Sandžaku važan oslonac u životu

Džemat Kamp-Lintfort u Njemačkoj organizirao je akciju prikupljanja sredstava za podršku narodnih kuhinja u BiH i Sandžaku. Akcija je trajala od decembra prošle godine do januara ove godine i prikupljeno je 9.500 eura za osiguranje obroka u narodnim kuhinjama. Novac će biti prebačen na račune IZ u BiH i Mešihata IZ u Srbiji koji će uplatiti sredstva u narodne kuhinje širom BiH i Sandžaka. Na taj način po 800 eura će otići u narodne kuhinje na području svih muftijstava u BiH, po 500 eura u Emmaus Doboj-Istok i Emmaus u Srebrenici, te Narodnoj kuhinji – Optimisti u Prijedoru 600 eura.

Ostatak novca će biti podijeljen narodnim kuhinjama na području Mešihata IZ u Srbiji. Koordinatori akcije bio je izvršni odbor džemata u Kamp-Lintfortu: Mustafa Mašić, Ahmo Suljkanović, Džafer-ef. Isaković i Mustafa ef. Klanco.

Predsjednik Odbora Mustafa Mašić je povodom ove akcije za Preporod kazao da se nada da će odgovorni u krovnim organizacijama IZ Bošnjaka u Njemačkoj naći načina i volje da na sistematičan način pomažu rodnu grudu.

– Pošto u 2020. godini zbog pandemije nismo mogli putovati u rodni kraj i veći dio naše dijaspore je bio spriječen da pohodi rodni kraj, a korona dobro oborila velike ekonomije, a pogotovo male kao što je u Bosni i Hercegovini, razmišljali smo šta učiniti. Naš imam Mustafa-ef. je predložio da provedemo akciju u decembru 2020. i januaru 2021. godine u vidu priloga za pomoć narodnim kuhinjama u BiH i Sandžaku. Ukupno je sakupljeno 9200,00 eura. Dodali smo iz kase još 300 eura i tako uplatili preko Rijaseta IZ u BiH 8000,00 € i 1500,00 € Mesihatu u Srbiji. Izvršili smo raspored sredstava po muftijstvima i nadamo se da će odgovorni u krovnim organizacijama IZ Bošnjaka u Njemačkoj pratiti procese u BiH i naći načina i volje da na sistematičan način pomažu rodnu grudu pradjedova – kazao je predsjednik Mašić.

On je poručio da Bošnjaci se ne smiju uspavati i da trebaju djelovati dok postoje mogućnosti da se nešto učini.

– Ako mislimo da će neko drugi uraditi naš posao, grdno se varamo. Trebamo makar malo biti i inovativni. Mi smo zadovoljni odzivom naših džematlija kao i braće Turaka u ovoj akciji. Svima se najtoplije zahvaljujem i neka im Dragi Bog podari zdravlje, berićet i uspjeh – istakao je predsjednik Mašić.

S porukama „Jedan obrok, mnogo nade“i „Mi imamo jedni druge“Bošnjaci Njemačke su na organiziran način pomogli narodne kuhinje koje su određenom dijelu stanovništva u BiH i Sandžaku važan oslonac u životu.

(Preporod)