Muslimani pod nacisitičkom vladavinom: Zloupotreba islama i neuspjeh nacističkih politika

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu danas je održano memorijalno predavanje u znak sjećanja na rahmetli profesora Fikreta Karčića.

O temi ”Muslimani pod nacističkom vladavinom“ govorio je profesor historije s Univerziteta London School of Economics, britansko-njemački historičar David Motadel. Predavanje je održano u organizaciji Centra za napredne studije (CNS) u saradnji s Bošnjačkim institutom.

Zahvaljujući ranijoj saradnji s profesorom Motadelom te baveći se sličnim temama dr. Hikmet Karčić, istraživač genocida s Intituta za islamsku tradiciju Bošnjaka osvrnuo se na značaj spomenute tematike s obzirom na njenu aktueliziranost posljednjih godina i u Bosni i Hercegovini.

Posebno značajnim je naglasio istraživački rad Motadela objavljen u njegovoj knjizi Islam i rat nacističke Njemačke.

– Profesor Motadel je istraživač koji se bavio pozicijom muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata kroz komparativni aspekt. Mi u Bosni i Hercegovini previđamo da su u istoj situaciji bili i muslimani drugih područja, mimo Balkana. Motadelova knjiga pokazuje je ista situacija bila i na Kavakazu, u Sjevernoj Africi, među krimskim Tatarima, itd. Smatrali smo da je bilo veoma važno dovesti ovakvog svjetskog stručnjaka u Sarajevo da bi podjelio svoja istraživanja s nama – kazao je dr. Karčić.

Posebno se osvrnuo na vezu između teme predavanja i konteksta memorijalnog predavanja u znak sjećanja na rahmetli profesora Karčića.

– To je jedna od zadnjih knjiga koje je profesor pročitao u svome životu. Htjeli smo da kroz memorijalno predavanje očuvamo, ne samo sjećanje na profesora Karčića, već i na teme kojima se on bavio. Dovodeći strane stručnjake želimo dati novi uvid u zaboravljene i nepoznate historijske arhive – istaknuo je dr. Karčić.

U svome izlaganju profesor Motadel je analizirao  odnos nacističke Njemačke prema muslimanima, odnosno zloupotrebu islama u ostvarenju nacističkih težnji i ideologije. Riječ je o tome da su se u nacisti suočili s velikom muslimanskom populacijom te su 1941. i 1942. godine počeli kreirati politike odnosa prema muslimanima, kojima je cilj bilo sistemski se suočiti s izazovima rata.

– Posmatrajući različite slučajeve i regione uviđaju se zajedničke matrice i sličnosti među tim politikama, svugdje gdje su Nijemci pokušali da dizajniraju politike saradnje s religijskim liderima i autoritetima s ciljem da se predstave kao zaštitnici islama. Takve politike su doživjele neuspjeh, jer Nijemci nisu bili stvarno zainteresovani za vjeru muslimana, već su gradili kratkotrajnu kooperaciju s ciljem da pobjede rat – naglasio je Motadel.

Istaknuo je da se pokazalo da nacististički režim ne može zaštititi muslimane, što se vidjelo prema napadima na muslimane u različitim područjima, potaknutim  optužbama da muslimani sarađuju s nacističkim režimom.

Prema njegovim riječima, islam je viđen kao izvor autoriteta kojim se može manipulisati s ciljem i vojne mobilizacije. Dodao je da su takve politike nacista doživjele poraz, između ostalog, zbog pogrešnog razumijevanja islama, ali i činjenice da sami nisu bili muslimani, a ciljano su se predstavljali kao zaštitnici islama.

– Ne smijemo zaboraviti da su Saveznici mobilizovali veliki broj muslimana u Drugom svjetskom ratu – dodao je Motadel.

Naveo je primjer da se više od 250 000 muslimana samo u Sjevernoj Africi pridružilo De Gaullevoj armiji. Naglasio je da je sličan slučaj i u pogledu učešća muslimana mobilizovanih u britansko-indijskoj armiji, ali i među partizanima u Jugoslaviji.

Zaključuje da su, ipak, Saveznici uspjeli mobilizovati mnogo veći broj muslimana, negoli je to bio slučaj s režimom nacističke Njemačke.

(H.H./ Preporod.info)