Muslimani Vojvodine u iščekivanju izgradnje Islamskog centra i džamije u Novom Sadu

Date:

Muhadžir džamija Subotica

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru organizovan je kroz četiri muftijstva, od kojih je jedno Novosadsko, odnosno pokriva teritoriju Vojvodine. Inače, ovaj dio Srbije je izuzetno multinacionalan, pa je tako i Islamska zajednica na ovom prostoru sačinjena od različitih nacija i naroda.

U Vojvodini živi oko 50.000 muslimana, a u njenom glavnom gradu Novom Sadu oko 20.000.

– Hvala Allahu dž.š sve džamije su na teritoriji muftijstva Novosadskog petovaktovne i stalno su otvorene da prime svoje vjernike. Ove godine smo imali tu čast da nemamo policijski čas tokom ramazana, ali smo mi kao institucija preduzeli sve epidemiološke mjere kako bi sve proteklo u najboljem redu – kaže na početku razgovora za Preporod.info Fadil Murati, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Novi Sad.

Novi mesdžid u džematu Veliki Rit

Novosadsko muftijstvo zadnjih godina povećava svoje kapacitete kako bi efikasnije mogli odgovoriti potrebama vjernika.

– Po našim procjenama, u Vojvodini živi oko 50.000 muslimana. Novosadsko muftijstvo je jedno od četiri muftijstva Islamske zajednice u Srbiji i obuhvata teritoriju autonomne pokrajine Vojvodine na čijem se čelu nalazi muftija hafiz Nedžad ef. Hasanović. Trenutno na teritoriji muftijstva Novosadskog imamo četiri mesdžida i jednu džamiju. Tri mesdžida se nalaze u Novom Sadu, jedan u Beočinu i Muhadžir džamija u Subotici. Do 2015. godine imali samo jedan mesdžid u Novome Sadu, a danas imamo tri, što svjedoči jačanju naše zajednice. Godine 2015. otvorili smo mesdžid u džematu Adice, a ove godine smo Allahovom dž.š. dozvolom, a  uz veliku podršku i pomoć Mešihata IZ-e u Srbiji i muftije dr. Mevludina ef. Dudića završili i otvorili mesdžid u Novom Sadu u džematu Veliki Rit – pojašnjava imam Murati.

Mesdzid Veliki Rit1.jpg - Muslimani Vojvodine u iščekivanju izgradnje Islamskog centra i džamije u Novom Sadu
Mesdžid Veliki Rit

Muslimani u većem dijelu Srbije, a najviše u Beogradu i Vojvodini pripadaju različitim nacijama i narodima, što povećava izazov djelovanja i odgovornost Islamske zajednice.

– Ono s čime se Novosadsko muftijstvo može posebno pohvaliti jeste to što pripadnike Islamske zajednice ne čini samo jedna etnička zajednica, jer imamo izuzetno multinacionalnu sredinu. Među članovima imamo Bošnjaka, Albanaca, Aškalija, Egipćana, Roma, Goranaca, kao i Srba koji su prihvatili islam. Vrlo smo ponosni da se ova šarolikost ne odnosi samo na džemat, već nam i imami dolaze iz različitih nacionalnosti. U proteklom periodu smo uspjeli da iškolujemo u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru i učenike romske, aškalijske, egipćanske i albanske nacionalnosti, te će oni biti u budućnosti nosioci Allahove vjere na ovim prostorima – kazao je Murati.

Migracije i pandemije

Vojvodina je prije par godina bila jedna od najvažnijih ruta za migrante iz Azije i Afrike na njihovom putu prema zapadnoj Evropi. Imami i džematlije su se uključili u aktivnosti pomoći migrantima na terenu.

– Prije par godina medžlisi na teritoriji Muftijstva novosadskog bili su aktivni u pružanju pomoći migrantima koji su se nalazili na teritoriji Vojvodine. Najviše smo radili na humanitarnom planu te smo dostavljali migrantima osnovnu hranu koja nije brzo kvarljiva, obuću i odjeću te za najmlađe smo osigurali hranu, mlijeko, pelene i druge potrepštine. Sve ovo zaista ne bi mogli sami realizirati bez velike pomoći Mešihata IZ-e u Srbiji na čelu sa muftijom Dudićem. Zbog pandemije smo bili prinuđeni da prekinemo naše aktivnosti pomoći migrantima iz razloga što nismo mogli dostavljati hranu kako u kampove ne bismo kojim slučajem prenijeli virus – dodaje imam Murati.

Najveći projekat muslimana Vojvodine je izgradnja Islamskog centra i džamije u Novom Sadu na čemu se već godinama radi.

– Naš najveći izazov jeste izgradnja Islamskog centra u Novome Sadu što svakako jeste velika potreba muslimana, a, s druge strane, Novi Sad zaslužuje da pored pravoslavne crkve, sinagoge, katoličke crkve ima i džamiju. Rad sa najmlađima proširujemo. Velikim zalaganjem muftije Hasanovića ove godine otvorili smo i dva odjeljenja škole Kur'ana u Subotici i Beočinu, gdje nam svake hefte dolaze stručni predavači i hafizi iz Sandžaka te rade sa najmlađima u podučavanju Kur'ana. U planu je da se otvore još dva odjeljenja škole Kur'ana u džematu Veliki Rit i Adice. Ono što nas raduje jeste posjećenost i rad mekteba gdje uz Allahovu dž.š pomoć najmlađu generaciju podučavamo islamu – zaključuje na kraju razgovora za Preporod.info Fadil Murati, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Novi Sad.

(Sanadin Voloder/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related