Muslimanska baština u Indiji

Date:

U zadnje vrijeme premijer Indije i njegovi saradnici s novim zakonima pretvaraju jednu sekularnu državu u šovinističku hinduističku državu. Veličajući indijsku naciju i njenu kulturnu i povijesnu baštinu, nastoje marginaizirati muslimane čija je baština zapravo u srži onoga čime se Indija diči. Indija je jedna od popularnijih destinacija u svijetu koja privlači turiste i zbog svojih povijesnih građevina i lokacija, a koje su upravo dokaz zajedničke kulture i povijesti u ovoj zemlji. Neke od njih predstavljamo u ovom prilogu.

Utvrda Agra

Agra je grad star više od dvije hiljade godina, koji tek dolaskom muslimanskih vlada iz Mogulske dinastije postaje važan srednjovjekovni grad. Jedno vrijeme je bila glavni grad Mogulskog carstva, nakon što je mogulski vladar Akbar Veliki premjestio prijestolnicu iz Delhija u Agru, kada ona i doživljava procvat, te postaje znanstveni i umjetnički centar poznat po multikulturalnosti.

Foto: Agra – Jedan od najvažnijih arhitektonskih kompleksa

Akbar je 1565. godine obnovio Utvrdu Agra ili Crvenu utvrdu Agre. Utvrda, s vanjskim zidomdužine više od dva kilometra, građena je u obliku polumjeseca od crvenog pješčenjaka, dok unutrašnjost utvrde krasi mermer. Cijeli kompleks utvrde sadrži i druge građevine: Zlatni paviljon, Kas Mahal – palata od mermera, Biserna džamija, Rajska džamija, Džamija za žene i dr. Crvena utvrda ima vrlo visoku razinu umjetničkog oblikovanja i dekoracija, a koji je rezultirao u razvoju jedinstvenog, tzv. “Džahanskog stila”, vrlo bogatog oblicima, dekoracijama i bojama. Utvrda važi za jednu od najvažnijih arhitektonskih kompleksa u Indiji, koji predstavlja dugo razdoblje historije i umjetnosti. Upisana je na listu svjetske baštine 1983. godine.

Tadž Mahal

Najpoznatiji simbol Indije jeste “dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek – djela svjetskog nasljeđa”, kako je UNESCO opisao Tadž Mahal (Taj Mahal), upisavši ga na Listu svjetske baštine 1983. godine.

Tadž Mahal je u Agri izgradio vladar Šah Džahan za svoju preminulu suprugu Mumtaz Mahal u 17. stoljeću, a gradilo ga je hiljade arhitekata, umjetnika i radnika. Kompleks Tadž Mahala ima pet dijelova: Terasa uz obalu rijeke, koja uključuje turbe, džamiju i džavab – prostorije za goste; Čarbag vrtovi s paviljonima; Džilauhana, sa smještajem za posjetioce i dva turbeta; Tadž Gandži, nekadašnje mjesto za odmor te Vrt mjesečine. 

1Tadž Mahal.jpg - Muslimanska baština u Indiji
Foto: Tadž Mahal
Fatehpur Sikri i džamija

Fatehpur Sikri je “grad u gradu”, odnosno rezultat ideje Akbara Velikog da napravi grad u predgrađu Agre. Jedno vrijeme bio je i njegova prijestolnica. Grad, koji je 1585. godine engleski putnik opisao kao “znatno veći od Londona i naseljeniji”, svojim građevinama od crvenog pješčanika, s brojnim potocima, fontanama, kaskadama, terasama i danas plijeni veliku pažnju posjetilaca, a na listu svjetske baštine upisan je 1986. godine.

Fatehpur-Sikri_.jpg - Muslimanska baština u Indiji
Foto: Fatehpur Sikri

Vrata veličanstvenosti ili Buland Darwaza su gradska vrata ili portal na južnom ulazu u grad, čija izgradnja nikada nije završena. Portal, 54 metra visok, građen je od crvenih cigli, a ukrašen bijelim mermerom. Važi za najveći portal na svijetu. Unutar grada nalaze se i druge važne islamske građevine: džamija pravokutnog oblika Mesdžidu-l-džam’i ili Jama masjid, s tri mihraba jedna je od poznatijih u Indiji koja može primiti i do 10.000 vjernika; turbe Salimija Čištija – graditelja džamije; Diwan-i Am, prostorija za prijem zvanica; Diwan-i Has, prostorija za privatne goste i druge građevine karakteristične za gradove u kojima su vladari boravili.

Jama masjid.jpg - Muslimanska baština u Indiji
Foto: Jama masjid – Jedna od poznatijih džamija u Indiji
Humajunovo turbe

Prva bogato ukrašena tzv. vrtna grobnica ili turbe na Indijskom poluotoku jeste Humajunovo turbe u Delhiju. Turbe je dizajnirao iranski arhitekt, a smatra se pretečom Tadž Mahala. Turbe je izgrađeno u ambijentu koji treba da asocira na kur’anske opise raja. Humajun je kao mogulski car u 16. stoljeću volio putovati svijetom i upoznavati se s arhitektonskim idejama, što je vjerovatno ostavilo traga na gradnju njegovog turbeta, ali i kasniju gradnju drugih građevina. Turbe je od 2003. godine dio svjetske baštine. 

Humayun1.jpg - Muslimanska baština u Indiji
Foto: Humajunovo turbe
Kutb munara s kompleksom

Kompleks Kutb (Kutub) munare jeste kompleks indo-islamskih građevina u blizini Delhija, upisan na listu svjetske baštine 1993. Kompleksom dominira Kutb munara visoka 72,5m s prečnikom od 15m u podnožju i samo 2,5m na vrhu, koja je ujedno i najviša munara u svijetu građena od opeke, te jedno od arhitektonskih čuda u svijetu. U njenom ukrašavanju kombiniraju se kur’anski ajeti sa hinduskim motivima cvijeća. Rezultat je želje muslimanskog vojskovođe Kutbuddina da nakon pobjede hindusa u 12. stoljeću izgradi pobjedonosni simbol u obliku munare koja će biti veća od one u Džamu, u Afganistanu. Pored ove munare započeta je izgradnja Alai munare koja nije završena. Značajni spomenici islamske kulture u kompleksu  su i najstarija džamija u Indiji – Kuwwetu-l-islam iz 1193. godine, turbeta imama, medresa, te portal Alai, koji je s dizajnom i kaligrafskim ukrasima jedan od  najranijih primjera islamske umjetnosti u Indiji.

kutub2.jpg - Muslimanska baština u Indiji
Foto: Kutb munara
Crvena utvrda

Riječ je o Crvenoj tvrđavi ili kompleksu utvrde, koju štiti zid dug 2,4 kilometra, s kulama i stražarskim mjestima čija visina doseže i do 33 metra. Crvena utvrda je od najvažnijih kulturno-historijskih spomenika Indije, ali i primjera islamske arhitekture koja predstavlja uvođenje stilskih i arhitektonskih inovacija. Unutar utvrde nalaze se i druge građevine primjerene rezidencijama, kao i džamije. Danas je utvrda turistička senzacija, a premijer Indije se za nacionalni praznik obraća iz ove građevine koju je muslimanski vladar Šah Džahan izgradio u 17. stoljeću. Upisana je na listu svjetske baštine 2007. godine. 

Crvena utvrda.jpg - Muslimanska baština u Indiji
Foto: Crvena utvrda
Šampaner – Pavagadh park u Gujaratu

Grad Šampaner (Champaner, arapski – Šembener) zajedno sa utvrdom Pavagadh čini arheološki park kojeg je UNESCO upisao na listu svjetke baštine 2004. godine. Pavagadh se nalazi na planini iznad Šampanera i u njemu se nalaze ostaci hinduskih i islamskih građevina. Šampaner je jedan od najstarijih nepromjenjenih islamskih gradova iz 16. stoljeća sa nekoliko džamija: Nagina, Kevada, Shahar ki – privatna džamija sultana, Lila Gumbai ki i najpoznatija Jami mesjid. Sa 11 manjih kupola i jednom centralnom, sedam mihraba i dvije munare – sa po 30 metara visine, ova džamija se smatra jednom od najelegantnijih džamija u zapadnoj Indiji. Džamiju je sagradio sultan Mahmud Begada, nakon osvajanja Pavagadha i Šampanera. Sultan je grad preimenovao u Muhamedabad, praveći od njega klasični islamski grad sa zidinama, palačama, uskim ulicama i trgom.

aa.jpg - Muslimanska baština u Indiji
Foto: Travelearth – Šampaner 

(E.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related