Muslimanske rezolucije iz 1941. – dokumenti vremena, ljudskosti i građanske hrabrosti

 

Na tribini koja je imala poseban osvrt na Tuzlansku i Bijeljinsku rezoluciju govorili su dr. Adnan Jahić, dr. Šaćir Filandra i Mustafa Spahić, prof.

Dr. Adnan Jahić u svom izlaganju iznio kratki presjek poličko-društevnog položaja muslimana u pomentuom peridu, ističući da je njihov tadašnji položaj bio izrazito nezavidan. Muslimanske rezolucije iz 1941. godine dr. Jahić je okarakterisao kao krik protiv bratoubilaštva sa interesom spašavanja muslimana, koje su kao rezultata dale da muslimani spase svoj obraz i dostojanstvo, ali nisu bile nikakvo dejstvo za spašavanje života.

U svom izalaganju dr. Šaćir Filandra je govorio o položaju Bošnjaka u periodu potpisivanja ovih rezolucija. –Bošnjake je tada okupljala ugroženost kojoj su bili izloženi. Oni su tada bili najnezaštićeniji narod na Balkanu. – istakao je Filandra. 

Prof. Mustafa Spahić je svoje izlaganje na tribini usmjerio na ulogu i značaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu nastajanja i potpsivanja Muslimanskih rezolucija. Prof. Spahić se kratko dotakao i uloge tadašnjeg reisa Mehmeda Spahe. 

-El Hidajine rezolucije najznačajniji su pisani vjersko-kulturni, političko-diplomatski, kulturni i moralno-etički čin u porobljenoj Evropi 1941.godine, kazao je profesor Spahić. Dodavši da sve ono što sadrže ove rezolucije ušlo je kasnije i u sadržaj UN-ove povelje o ljudskim pravima i slobodama. Potpisivanje rezolucija je organizovalo Udruženje uleme u Bosni i Hercegovini, a potpisinici su bili hafizi, imami, profesori, ljekari, ministri, kulturni radnici, trgovci i studenti. 

Bijeljinska (2.12.1941.) i Tuzlanska rezolucija (11.12.1941.) donesene su nakon četničkog pokolja oko 300 Bošnjaka u selu Koraj, 28.11.1941. godine. Taj masakr NDH je nastojala iskoristiti za dalje produbljivanje mržnje i izazivanje osvete.
To su spriječili ugledni građani Bijeljine i Tuzle, intelektualci, kako vjerske tako i svjetovne provenijencije, koji su posebnim rezolucijama osudili zločine i zatražili zaštitu Muslimana, ali i zatražili pokretanje krivične odgovornosti protiv „neodgovornih elemenata“, koji su izazivali ispade protiv Srba.
Tribina je organizovana u povodu obilježavanja 75 godina od potpisivanja Muslimanskih rezolucija.