Muzej grada Zenica u narednih sedam dana domaćin izložbe “Stećak.3D”

Date:

Fondacija “Mak Dizdar” postavila je sinoć u Muzeju grada Zenice izložbu “Stećak.3D”, koja će biti otvorena do 29. juna, a u sklopu koje će posjetioci, uz upotrebu VR naočala, moći pogledati 3D modele nekih od najljepših stećaka s 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini.

Dizajn virtuelnog iskustva i kreirnje 3D modela stećaka izradio je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je Mašinski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru izradio 3D modele stećaka.

– Uradili smo 15, recimo, najljepših stećaka sa tih 10 nekropola, koje smo odlučili predstaviti u dva modaliteta. Jedan od njih su printani stećci- otprilike u veličini 1:10, koji su isprintani u neutralnoj, bijeloj boji. Uz upotrebu malih, istraživačkih lampica mogu se pogledati detalji koji se nalaze na samoj površini stećaka. Jedan od tih stećaka ima i natpis na bosančici, tako da smo njega odabrali kao jedan od najzančajnijih predstavnika – kaže Filipović.

Stećak na bosančici, kaže Filipović, posebno je značajno jer se, po procjeni stručnjaka, od 70.000-100.000 stećaka u BiH i susjednim zemljama, njih tek oko 200-300 imaju natpis na bosančici.

Menadžerica projekta “StećAr” te predstavnica Fondacije “Mak Dizdar” Ines Latić istakla je kako su do sada mapirali te u interaktivnu bazu podataka “stecakmap.info” unijeli oko 250 nekroploga širom BiH.

-Od toga su, njih šest, prvi put otkrivene. Tim iz Mrkonjić-Grada otkrio je novih šest nekropola, koje do sada ne bilježi stručna literatura- napomenula je Latić.

Aktualiziranje kulturne baštine, promocija stećaka, ima za cilj “približavnje naše kulturne baštine, najviše, mladim, ali i svim zainteresiranim”.

Izložba će, do kraja jula, biti postavljena u šest bh. gradova. Prije Zenice, izložba je bila postavljena u Sarajevu i Zvorniku, a nakon Zenice seli u Banju Luku, zatim u Mostar te Stolac, gdje će i ostati u “Makovoj hiži”.

Izložba se organizira u okviru projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“, koji ima za cilj povezivanje mladih iz BiH kroz zajedničke aktivnosti i rad na proučavanju, zaštiti i promociji stećaka, kulturnog naslijeđa svih građana BiH, a u mapiranju nekropola sudjeluju i studenti i studentice Odsjeka kulturologije s filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related