Muzej književnosti BiH završio 40-dnevni izazov autorskog čitanja djela

Date:

U ponedjeljak je završen posebni izazov u čitanju autorskih djela kojeg je prije 40 dana započeo Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izazov i stvaranje zbirke “Iz(olacija) arhiva“ počeli su 23. aprila na Svjetski dan knjige i autorskih prava, u jeku pandemije korona virusa kada je i naša zemlja bila u stanju obavezne izolacije i specijalnih mjera.

Akciju je započela direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, književnica Šejla Šehabović, koja je objavila video čitanja svoje pjesme “Balada o mornaru” iz kućne izolacije i pozvala i druge bh. književnike i književnice da snime i poklone Muzeju čitanje nekog autorskog djela.

Muzej je 40 dana prikupljao video materijale za zbirku „Iz(olacija) arhiva“, koja su objavljivana na društvenim mrežama, odnosno Facebook i Instagram stranicama ove institucije.

Čitanje svojih djela, pored Šehabović, poklonili su Šimo Ešić, Ferida Duraković, Merima Handanović, Zlatko Topčić, Jasna Šamić, Ahmed Burić, Emsura Hamzić, Mile Stojić, Mira Boro, Predrag Finci, Edin Rikalo, Fahrudin Kučuk, Ermina Nišić, Velid Beganović Borjen, Adisa Bašić, Domagoj Margetić, Nadija Rebronja, Enes Halilović, Adisa Busuladžić, Goran Simić, Esmir Salihović, Jasmina Hanjalić, Ernad Musić, Kemal Čopra Hadžibeg, Almir Zalihič, Azra Uglješa, Semir Avdić, Nedžad Milanović, Nihad Mešić River, Darko Cvijetić, Anto Zirdum, Ensar Bukarić, Božena Volić, Ajdin Alibabić, Rabija Mameledžija, Safet Sijarić, Vernesa Manov, Ilija Balta, Seniha Pepić i Kemal Trtak.

Akciju i izazov zatvorila je sinoć poznata bh. pjesnikinja Bisera Alikadić.

– Naša je zbirka osmišljena kao dokument jednog vremena, bez vrijednosnih sudova – kao znak solidarnosti sa kulturom koja danas živi novim životom. Od srca zahvaljujemo autoricama i autorima koji su s nama podijelili svoja djela. U narednom periodu od prikupljenih radova muzej formira multimedijalnu zbirku koja će biti dostupna online. Učimo nove načine rada. Svi vi koji ste na bilo koji način pratili formiranje karantin arhiva dijelom ste njegovog nastanka – poručila je Šehabović.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related