Muzej ratnog djetinjstva: Otvorena izložba “Progovara(j)mo”

Sa stisnutim šakama i rukama prekrštenim na grudima prisutni na otvaranju izložbe “Progovara(j)mo” u Sarajevu poručili su da se moraju zaustaviti ratna silovanja.

Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u BiH i regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan, tokom otvaranja izložbe pozvala je da joj se u ovoj simboličnoj gesti pridruže David Saunders iz organizacije UN Women, John Kennedy Mosoti iz UNFPA i Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, kao i svi prisutni.

Izložba otvorena je danas u Galeriji Novi hram u Sarajevu, a posjetioci će imati priliku da je pogledaju do 1. jula.

Amina Krvavac, direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, rekla je da je izložba u cjelosti posvećena i koproducirana u saradnji sa ljudima koji su kao djeca i mlade osobe preživjeli ratno seksualno nasilje i sa djecom rođenom zbog rata.

Istakla je da izložbu otvaraju kako bi na simboličan način zajedno sa partnerskim organizacijama Međunarodnom organizacijom za migracije, Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Psiholab, te uz podršku Vlade Velike Britanije dali doprinos ovogodišnjem obilježavanju dana borbe protiv ratnog seksualnog nasilja.

Dodala je da je Muzej ranog djetinjstva u svom dosadašnjem radu dokumentovao na hiljade ličnih iskustava djece i mladih i njihovih svjedočanstava o tome šta je djetinjstvo i odrastanje u ratu, ali da među svim tim pričama ni jedna ne govori ništa o ovoj tematici što ih je potaklo na rad sa preživjelima.

– Ova izložba kroz priče, eksponate i video svjedočenja preživjeih i djece rođene zbog rata ima za cilj da ukaže na višestruke probleme s kojima se djeca rođena zbog rata suočavaju. Isto tako da podigne svijest o tome kako možemo doprinijeti poboljšanju njihovog položaja u društvu danas – rekla je Krvavac prilikom otvaranje izložbe.

Izložba predstavlja i radove učesnica radionice “Mapiranje tijela” koju je tim Muzeja radio sa 12 učesnica.

Predstavnica preživjelih i jedna od učesnica radionice “Mapiranje tijela” Midheta Kaloper Oruli istakla je da je istovremeno i ljuta i zahvalna.

– Ljuta jer ne mogu da započnem sa riječima zahvalnosti prema institucijama BiH kojima je obaveza da rješavaju naša pitanja i potrebe – objasnila je ona.

U ime učesnica zahvalila je IOM-u i Muzeju ratnog djetinjstva.

– Cijeli ovaj proces je bio poprilično težak za nas, ali ono što je mene vodilo u cijelom tom procesu, sjećam se kad je majka jednom rekla, moje rane su nevidljive, ali puno bole i kroz ovu izložbu ćete vidjeti da su te rane zaista postojane. Možda ih ne vidite, ali su tu. Izložba je teška, ali je potrebna za bolju budućnost – izjavila je Ajna Jusić iz Udruženja Zaboravljena djeca rata.

Lejla Demon, koja je rođena u Sarajevu za vrijeme rata, a koja je nakon usvajanja odrasla u Ujedinjenom Kraljevstvu, istakla je da je ovaj događaj svjedočanstvo snazi i nevjerovatnoj hrabrosti žrtava.

– Posnosna sam što sa Bosanka, ponosna sam što sam odavde – istakla je Lejla navodeći da joj je najteže padalo što je mislila da je sama i da je jedino dijete rođeno zbog rata, ali da joj je upoznavanje Ajle i osnivanje Udruženja promijenilo život.

Ruth Wiseman, otpravnica poslova Britanske ambasade u BiH, rekla je da je potrebno da svi zajedno da rade kako bi smanjili stigmatizaciju žrtava.

– Ne možemo učiniti da traume nestanu, ali moramo uraditi sve što možemo kako bi ublažili posljedice – rekla je ona.

(Preporod.info)