Na ahiret preselila Hatidža Mehmedović

I pored teške bolesti, pred obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, napustila je bolnicu u Sarajevu gdje se liječila u želji da posjeti Potočare. Istog dana vraćena je u KCUS.

Informacije o datumu dženaze i ukopa članice Udruženja “Majke Srebrenice” naknadno će objaviti Medžlis IZ u Srebrenici.

– Naša majka i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici, Hatidža Mehmedović, jučer u 19.30 sati preselila je na ahiret. Molimo Allaha dž.š. da joj se smiluje i u džennetu je sastavi sa njenim sinovima. Amin – objavio je Medžlis IZ u Srebrenici.

Hatidža Mehmedović je bila jedan od najvećih boraca za pravdu i istinu o stradanju srebreničkih žrtava. Nakon rata Hatidža se vratila u Srebrenicu, živjela je sama u naselju Vidikovac. Majka Hatidža iako je izgubila gotovo cijelu porodicu ipak se nije predala, nego je nakon rata nastavila borbu za pravdu i istinu.

Sve što sam imala, meni je ubijeno. I ja sam ubijena kad su ubili moju djecu, govorila je ova hrabra Srebreničanka.

Mehmedović i druge majke iz Srebrenice te članovi porodica žrtava često su u svojoj borbi za istinu i pravdu nailazili na nerazumijevanje, ali i na brojne pokušaje da ih se u tome spriječi. Hatidža je tako više puta bila žrtvom izrazito grubog postupanja policije u RS-u na mjestima stradanja Bošnjaka, poput Kravice.

Kada je 2016. godine zajedno sa ostalim Srebreničanima prisustvovala mirnom okupljanju u tom gradu u znak protivljenja obilježavnju 9. januara kao dana RS-a i datuma koji je za Bošnjake značio početak zla koji im se desio, ona je čak završila i na sudu. Međutim, oslobođena je optužbi.

– Nisam očekivala da će ovo uopće doći do Suda. Optužba je bila da sam organizator mirnog protesta 9. januara i da sam trebala prijaviti skup. Međutim, mi smo se svi spontano okupili. Držala sam transparent na kojem je pisalo da je Republika Srpska izgrađena na kostima naše djece. To je nešto što ću uvijek ponavljati i isticati. Mi nemamo problem s običnim ljudima, već s politikom koja je kao i ona iz 90-ih godina. Obični ljudi pate kao i mi što patimo – rekla je Mehmedović nakon okončanja postupka.

(faktor.ba)