Na današnji dan 1992. godine proglašeno neposredno ratno stanje

Date:

Oružani napadi na Republiku Bosnu i Hercegovinu su neprekidno trajali od početka aprila 1992. godine, odnoseći stotine života, kako civila, tako i branioca organizovanih kroz Teritorijalnu odbranu i jedinice MUP-a.

Tog 20. juna 1992. godine artiljerijom iz Nedžarića i Stupskog brda su u potpunosti uništeni poslovni neboderi “Oslobođenja” u Sarajevu, a na grad je, iz artiljerijskih oruđa, sručeno stotine granata, podsjećaju iz Muzeja Alija Izetbegović na svojoj Facebook stranici.

Ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine 20. juna 1992. je proglašeno neposredno ratno stanje, opšta mobilizacija i radna obaveza.

Ovim činom je obezbijeđena pravna i zakonska pretpostavka da se nastavi sa profesionalnijom i uspiješnijom organizacijom odbrane od svih agresora na nezavisnu i međunarodno priznatu Republiku.

“Kada je riječ o donošenju odluka, moram vam reći da vrlo često mi nismo mogli da biramo između dobre i loše odluke, nego između loše i manje loše. Takva je naša situacija. U jednom ravnodušnom svijetu koji se uvijek više rukovodio svojim interesima nego proklamiranim principima, i u okruženju brojnih i uvijek ne baš prijateljskih naroda mala zemlja kao što je naša nije u zavidnom položaju. Ipak, mi vjerujemo da u tom stalnom izboru između lošeg i manje lošeg, jer dobro nam je rijetko bilo na raspolaganju, nismo pravili krupne greške.” (Govor na narodnom skupu “Povratak na Drinu” – prijevoj Grebak, 31. august 1996. godine)

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related