Na današnji dan Mostar je izgubio Hujku a dobio slobodu

Date:

U povodu 28. godišnjice deblokade Mostara iz obruča Hrvatsog vijeća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV)  te pogibije komandanta 41. viteške mostarske brigade, brigadnog generala A R BIH Midhada Hujdura Hujke organizacije i udruženja proistekla iz odbrambeno oslobodilačkog rata u Mostaru organizirali su niz memorijalnih programa. 

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar na Hujkinom mezaru proučili su Jas-sin i poklonili pred duše svih šehida koji su dali svoje živote u odbrni nezavisne i cjelovite države Bosne i Hercegovine . Brojene delegacije iz javnog, društvenog i političkog života s nova Federacije i kantona na Mostarskim šehitlucima, na Hujkinom mezaru položile su svijeće i odale dužno poštovanje najhrabrijim borcima AR BiH.

– U kontekstu ponašanja naših susjeda i njihovih komentara o presudama Međunarodnog suda pravde i njihovog veličanja ratnih zločinaca mi možemo kazati da je ovaj dan historijski ne samo za Mostar već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu – istakao je predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Sead Salčin.

Na današnji dan oslobađajući kasarnu Sjeverni logor uz rahmetli Hujku poginuli su i njegovi najbliži saradnici Džubur, Zvizdić, Logo, Švabo. Zoran Imamović i Kalaba podsjetio je Salčin.

– Njihovu pogibiju, a posebno generala Hujdura, treba posmatrati ne samo u kontekstu deblokade Grada već i deblokade nas. On je nama deblokirao osjećaje odgovornosti i discipline. S tim deblokiranim osjećajima nastavili smo se boriti do kraja i obezbijediti i Vašingtonski i Dejtonski sporazum za što nam sada govore da je milosrđe – kazao je Salčin. Slične poruke prisutnima je uputio i na spomen obilježju izgrađenom na mjestu Hujkine pogibije.

Cvijeće na Hujkin mezar položila je i njegova porodica, supruga Ramiza sa svoje tri kćeri i unucima.

– Teško je biti Hujkina kćerka, jer cijeli život živite pod lupom. Svaki korak vam se prati, kako ćete se ponašati i šta ćete uraditi. Iskreno da kažem, koliko je teško toliko sam i ponosna, jer imati oca lidera kakav je bio Hujka može izazivati samo veliki ponos. I ja sam ponosna. Nisam ga zapamtila, da nije slika ne bih znala kako je izgledao. U svakom slučaju drago mi je da mogu ponosno koračati ovim gradom – u izjavi za medije prokomentirala najmlađa Hujkina kćerka Edita Hujdru.

Godišnjica deblokade Mostara bit će obilježena još organizacijom marša mira na relaciji Mostar- Potoci gdje će u večernjim satima biti upriličen prigodan kulturno zabavni program.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related